Fotorecept | Bavorské dolky

Fotorecept | Bavorské dolky

Pridal: Martina Schmidtova, 10.2.2015

Kategorie: Sladké jedlá, Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Od Troch kráľov máme tzv. mäsopustné obdobie, keď sa pripravujeme ,teda mali by sme sa, na obdobie pôstu, ktoré začne na popolcovú stredu. Tento rok to bude 18.2. a bude trvať do začiatku Veľkej noci. Vrcholom tohoto obdobia sú fašiangy, karnevaly a pod. Zvykom bolo jesť a pripravovať mastnejšie jedlá, dopriať si tak pred pôstom ( a jarnou očistou) trocha tuku, aby človek lepšie prečkal toto obdobie, ktoré je už aj tak dosť depresívne a pochmúrne. Bežne sa konali zabíjačky, škvarili škvarky, piekli pagáče, šišky. A tak som tento rok skúsila Bavorské dolky, čo je podobné šiškám- v Čechách nazývané koblihy. Recept je jednoduchý, miery sú v hrnčekoch :)

FOTKA OD VÁS

Pridal: Martina Schmidtova, 10.2.2015

Kategorie: Sladké jedlá, Dezerty

SUROVINY

2 hrnčekypolohrubá múka
1 hrnček hladká múka
4 PLkrupicový cukor
3/4 kocky (30 g)droždie
1 hrnček mlieko
7 PLolej
2 PLžĺtok
2 PLrum
(použila som Dr. Oetker) 1 balíček vanikový cukor
štipka soli

Krém:

(Philadelfie, ale kľudne môžete použiť aj tvaroh)krémový syr
práškový cukor
vanilkový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Do misy si dajte obidve preosiate múky, spravte v nich jamku, do ktorej rozdrobíte droždie.
  2. Posypte ho cukrom a zalejte 1/3 vlažného mlieka.
  3. Nechajte 10min vzísť kvások, a potom pridajte zvyšok ingrediencií a vypracujte cesto. Bude vláčne ale nie tvrdé.
  4. Dajte ho na vál, a vyvaľkajte placku asi 1cm hrubú.
  5. Vykrajujte z nej kolieska pomocou poháru alebo okrúhleho vykrajovátka.Nechajte vykrojené vdolky kysnúť prikryté aspoň pol hodiny.
  6. Medzitým si možete pripraviť krém: Vymiešajte uvedené ingrediencie.
  7. Dajte si ho do sáčku na zdobenie, ak chcete aby bolo zdobenie krajšie. Ale tento krok tiež kľudne vynechajte, a hmotu nanášajte len lyžicou.
Výborná je aj activia. Keď budú vdolky podkysnuté, možete začať piecť, ja som okrem oleja použila bravčovú masť. Najlepšie sú s domácim lekvárom a krémom. Ale zase platí,že  fantázia a chuť sú rozhodujúce aj pri zdobení. Podarilo sa ich napiecť veľa :) Želám krásne mäsopustné vypekanie a smaženie.      
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť