NajRecept.sk Polievky Zeleninový vývar Zelerová (celerová) polievka s mrkvovými čipsy a dyňovým olejom
Zelerová (celerová) polievka s mrkvovými čipsy a dyňovým olejom
Recept Zelerová (celerová) polievka s mrkvovými čipsy a dyňovým olejom
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Martina Schmidtova    ·   26.1.2015

Zelerová (celerová) polievka s mrkvovými čipsy a dyňovým olejom

Celer alias zeler som dlho ani nepovažovala za nejkú hodnotnú zeleninu. Do vývaru som ho pužívala, to áno, potom väčšinou vyhodila. Nikdy ma nenapadlo ho nejak inak ako pod mäso alebo do polievky použiť. Ale jedného dňa som zistila, že je to delikatesa, napr. v Amerike ho pripravujú šéfkuchári ako niečo extra. Je dokonca problém ho kúpiť. Predávajú len hornú časť, zelené stonky alebo semená. A tak som mu dala šancu. Uvarila som z neho polievku, a je to tak - je lahodný a výborný. Dokonca aj deti z neho boli nadšené a dnes sa tešia keď vedia, že budem variť zelerový krém. Väčšinou im k tomu opečiem chleba, alebo spravím mrkvové čipsy. Odporúčam prvý krát podávať bez toho, aby deti vedeli čo ste varili :) Hlavne ak sú háklivé na zeleninku. Inak zeler je veľmi zdravý. Obsahuje všetky možné aj nemožné vitamíny a minerály. Teraz v zime je prirodzeným zdrojom energie. Netreba ho dovážať, je celkom lacný a bežne dostupný. Bol považovaný za afrodiziakum už v starovekom Egypte a tiež v Ríme. Dezinfikuje tráviaci trakt, obsahuje éterické oleje. No je proste skvelý :) Nikdy som ingrediencie na tento recept nevážila a varila tzv. od oka. Preto neuvádzam presné miery ale len hrubý odhad na polievku pre cca 5 ľudí. Úplný základ je variť zeler v mlieku, potom už možete experimentovať, napr. pridať inú zleninu, korenie a pod. Ale verte mi, čistý zeler bude stačiť. Budete pravdepodobne nadšení :)

Suroviny

Polievka:

1/3 (veľký, nakrájaný na kocky)
zeler
cca 1/2 L (ale skôr viac)
mlieko
soľ
korenie
(strúhaný)
muškátový oriešok

Dochutenie a dozdobenie:

čipsy z mrkvy
dyňový olej
opečený chlieb
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Do hrnca dáme variť nakrájaný zeler v mlieku.
  2. Dochutíme soľou a korením, keď je zeler uvarený do mäkka, zmes rozmixujeme.
  3. Vrátime na šporák a dochutíme muškátovým orieškom. Ak je polievka veľmi hustá dolejte mlieko a nechajte ešte prevariť. Na začiatku je lešie dať mlieka menej, zhruba tak aby sa zeler prekryl, nebudete musieť potom vobec zahusťovať.
Na dochutenie je výborný dyňový olej. Ale pre deti to može byť už príliš. Ale upečená mrkva ich može milo prekvapiť svojou lahodnosťou. Prajem dobrú chuť! xoxo tina PS: napíšte ako vám chutila ak ste ju varili :)
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár