Zelerová (celerová) polievka s mrkvovými čipsy a dyňovým olejom

Pridal: Martina Schmidtova, 26.1.2015
Kategorie: Zeleninový vývar, Husté polievky, Polievky
Nahraj fotku a pochváľ sa
Celer alias zeler som dlho ani nepovažovala za nejkú hodnotnú zeleninu. Do vývaru som ho pužívala, to áno, potom väčšinou vyhodila. Nikdy ma nenapadlo ho nejak inak ako pod mäso alebo do polievky použiť. Ale jedného dňa som zistila, že je to delikatesa, napr. v Amerike ho pripravujú šéfkuchári ako niečo extra. Je dokonca problém ho kúpiť. Predávajú len hornú časť, zelené stonky alebo semená. A tak som mu dala šancu. Uvarila som z neho polievku, a je to tak - je lahodný a výborný. Dokonca aj deti z neho boli nadšené a dnes sa tešia keď vedia, že budem variť zelerový krém. Väčšinou im k tomu opečiem chleba, alebo spravím mrkvové čipsy. Odporúčam prvý krát podávať bez toho, aby deti vedeli čo ste varili :) Hlavne ak sú háklivé na zeleninku. Inak zeler je veľmi zdravý. Obsahuje všetky možné aj nemožné vitamíny a minerály. Teraz v zime je prirodzeným zdrojom energie. Netreba ho dovážať, je celkom lacný a bežne dostupný. Bol považovaný za afrodiziakum už v starovekom Egypte a tiež v Ríme. Dezinfikuje tráviaci trakt, obsahuje éterické oleje. No je proste skvelý :) Nikdy som ingrediencie na tento recept nevážila a varila tzv. od oka. Preto neuvádzam presné miery ale len hrubý odhad na polievku pre cca 5 ľudí. Úplný základ je variť zeler v mlieku, potom už možete experimentovať, napr. pridať inú zleninu, korenie a pod. Ale verte mi, čistý zeler bude stačiť. Budete pravdepodobne nadšení :)
Pridal: Martina Schmidtova, 26.1.2015
Kategorie: Zeleninový vývar, Husté polievky, Polievky
SUROVINY
Polievka:
Dochutenie a dozdobenie:
- Dochutíme soľou a korením, keď je zeler uvarený do mäkka, zmes rozmixujeme.
- Vrátime na šporák a dochutíme muškátovým orieškom. Ak je polievka veľmi hustá dolejte mlieko a nechajte ešte prevariť. Na začiatku je lešie dať mlieka menej, zhruba tak aby sa zeler prekryl, nebudete musieť potom vobec zahusťovať.