18 chýb pri pečení a ako sa im vyhnúť

Recept 18 chýb pri pečení a ako sa im vyhnúť

Pridal: barborka, 5.1.2015

Kategorie: Tipy a triky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

18 chýb pri pečení a ako sa im vyhnúť

Aby sme Vás ušetrili zmarených receptov, pripravili sme pre vás zoznam 18-tich najčastejších chýb pri pečení a spôsob ako sa im vyhnúť. Pri pečení je niekoľko všeobecných pravidiel, ktoré je dôležité dodržať. Neberte to na ľahkú váhu. Aj malá chybička ako napríklad zmena suroviny môže viesť k neúspešnému receptu. Sami sme sa na tom poučili a predpokladáme, že s tým zažili podobnú skúsenosť.

Ako prvá a najdôležitejšia rada je prečítať si celý recept pred začatím pečenia alebo varenia. Znie to síce jednoducho, no stáva sa, že sa ocitnete na polceste a zrazu si uvedomíte, že Vám chýba dôležitá surovina alebo ste preskočili dôležitý krok.

1. Pripečené cookies

Vo všeobecnosti je lepšie cookies nedopiecť ako prepiecť.  Aby ste sa však vyhli obom prípadom, je potrebné ich sledovať v momente, ako ich vložíte to rúry (ako sa menia) a tiež v posledných momentoch pečenia. Pri tomto pečive nepoužívame špáradlo na zistenie, či sú hotové. Cookies by mali mať svetlozlatú farbu a popraskanú textúru.

2. Otváranie dvierok rúry

Vieme, že je ťažké odolať nutkaniu otvoriť dvierka rúry a skontrolovať, v akom stave je váš koláč, no rúra tak stráca teplo, čo nepriaznivo vplýva hlavne na výšku koláča, do ktorej vám narastie. Neotvárajte dvierka v rannej fáze procesu pečenia. Dodržte teplotu a čas určené v recepte a kontrolujte koláč až v posledných minútach pečenia.

3. Dlhé miesenie cesta

Ak pečiete napríklad muffiny, opatrne pri miešaní cesta. Ako náhle vidíte, že sa ingrediencie spojili (múka nasiakla tekuté ingrediencie) cesto ďalej nemiešajte. Dlhé miesenie cesto utlačí. Muffiny vám nenarastú tak, ako majú a cesto bude po upečení tuhé.

4. Delenie bielok od žĺtkov

Pri delení bielkov od žĺtok sa uistite, že v bielku nie je žĺtok! Ak s rozdeľovaním bielka od žĺtka máte problém, tu je jednoduchý trik Videonávod - Ako rýchlo oddeliť žĺtok od bielka

5. Nedopečené muffiny

Otváranie dvierok rúry príliš skoro alebo často spôsobuje sklesnutie cesta. Prvá fáza môže byť kritická pre správny vývoj koláča. Obzvlášť ak ide o cheesecake alebo popover (jemný muffin z tenkého cesta, ktorý je vysoký a dutý).

Skvelé recepty na muffiny a cupcakes nájdete tu

6. Vypuklý korpus

Pri pečení korpusu sa stáva, že stredná časť narastie viac ako kraje a vznikne tak zaoblený vrh korpusu. Dôvodom môže byť vysoká teplota pečenia. Pri vysokej teplote cesto zvykne rýchlo vyrásť. No taktiež to môže byť nízkou formou. Rýchlym riešením je hotový korpus z vrchu zrezať a otočiť. Ak orezávať nechcete, teplý korpus otočne a položte na mriežku. Vypuklá časť sa zmrští a môžete pokračovať v zdobení.

7. Prilepené kúsky koláča

Vyvarovať sa prilepenému cestu možno dvoma spôsobmi. Dôkladným vymastením plechu  a vysypaním múkou alebo plech vystlať papierom na pečenie lesklou stranou navrch.

8. Plná rúra

Ak v rúre pečiete viac ako jeden plech, čas pečenia sa predĺži. Taktiež spodný plech sa vám nemusí vydariť tak, ako by ste chceli. Ak však máte teplovzdušnú rúru, nemali by ste mať žiaden problém. Ak ju nemáte, buďte trpezlivý a pečte každý plech zvlášť.

9. Vlhké (mokré) dno koláča

Nenechávajte muffiny či koláče chladnúť v plechu, v ktorom ste ich piekli. Bez cirkulácie vzduchu, ktorý poskytuje napríklad podložka na kuchynskej linke alebo čistý plech, riskujete zrážanie vlhkosti v spodnej časti plechu čo vytvára vlhké muffiny zo spodnej strany.

10. Znásobenie receptu

Väčšia dávka ako je pôvodná v recepte môže viesť k neúspešnému pečeniu, a to z viacerých dôvodov.  Pri zmene množstva jednotlivých surovín sa mení i čas pečenia a pomer surovín. Ak chcete piecť viac ako jeden plech, je istejšie si pripraviť suroviny individuálne (na každý plech zvlášť).

11. Nepreosiata múka

Ak preskočíte preosiatie, váš koláč môže byť priveľmi hustý alebo drobivý. Ak však múku či práškový cukor dobre preosejete, múku prevzdušníte. Cesto má potom hladkú, jemnú textúru a pri pečení cesto dosiahne väčší objem. Zároveň navážite presnejšie množstvo. ,,Šálka nepreosiatej múky váži o 25 g viac ako preosiatej.“ (Parade, by Shannon McCook)

12. Kontrola teploty rúry

Už sme spomínali, že sledovanie teploty je pri pečení veľmi dôležité. Rozumné je preto investovať do teplomeru, ktorý sa vkladá do rúry, aby sme zistili, či je rúra nahriata na správnu teplotu.

13. Šľahanie masla

Úspešný maslový krém vznikne ak má maslo izbovú teplotu. Ak ho ponecháte v izbovej teplote počas noci, nielen že sa vám bude ľahko šľahať, ale budete ho mať hotové za chvíľu. Ak zabudnete alebo sa ponáhľate, pokrájajte maslo na drobné kúsky  a umiestnite ho do mierne teplej rúry. Prípadne ho vložte do plastového vrecúška a prejdite valčekom na cesto. Rada starých mám – nastrúhať ho na strúhadle na mrkvu :)

14. Roztopenie masla v mikrovlnke

Uložiť maslo do misky a nechať ho pár minút v mikrovlnke môže vyzerať ako vhodný a rýchly spôsob na rozpustenie masla, no je to iba ľahká cesta ako urobiť chybu. Takto roztopené maslo spraví z cookies tenké placky. Preto nezabúdajte na ponechanie masla v izbovej teplote. Potom budú sušienky krémové, vláčne a mäkké.

15. Zmena či náhrada ingrediencii

V niektorých prípadoch nie je vhodné meniť napríklad jablkové pyré za banánové. Jablkové pyré ma omnoho viac šťavy, ktorá by v druhom prípade mohla chýbať. Preto dobre zvážte, čo chcete akou surovinou nahradiť. Zmena suroviny mení celkovú chuť i textúru.

16. Skladovanie koláčov

Experti odporúčajú skladovať koláče v izbovej teplote. Väčšina koláčov môže zostať v uzavretej nádobe 3-5 dní. Ak ich však neplánujete servírovať v priebehu troch dní, je lepšie ich vložiť do plastovej nádoby a zmraziť. Po vytiahnutí sú takmer ako čerstvé.

17. Sóda bikarbóna vs. prášok do pečiva

Ich použitie je rôzne. Sóda si vyžaduje kyslé ingrediencie aby vnikla reakcia. Po pridaní je dôležité cesto okamžite piecť. Prášok do pečiva už sódu obsahuje. Jej látky sa začnú uvoľňovať až v momente, keď sa zvýši teplota cesta.  Zámenou môže byť ovplyvnená chuť i výška výsledného koláča.

18. Predhriatie rúry

Nezabudnite na tento krok! Pred vložením cesta do rúry, musí byť teplota v rúre zhodná s teplotou pečenia.

Prajeme príjemné bezproblémové pečenie :)   [Image Credit: Getty Images] [Zdroj: kitchendaily.com]
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť