Tekvicovo-šošovicové taštičky

Recept Tekvicovo-šošovicové taštičky

Pridal: Spinava kuchyna je s, 23.1.2015

Kategorie:

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Určite sa vám niekde doma povaľuje kúsok tekvice a aj šošovica. Stačí vám ešte zopár surovín a skvelá výživná večera je na svete.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Spinava kuchyna je s, 23.1.2015

Kategorie:

SUROVINY

Cesto:

(hladká) 150 gcelozrnná špaldová múka
(studené) 150 maslo
štipka soli
8-10 PLstudená voda

Náplň:

(malá) 1kscibuľa
(malá) 1 ksmrkva
1/2 stonkystonkový zeler
1 strúčik cesnak
100 gšošovica
250 gmaslová tekvica
300 mlvoda
1 ksbobkový list
sušený tymián
čierne mleté korenie
soľ
olivový olej
2 ČLbalzamikový ocot
2 ČLdijonska horčica
(na potretie)vajce

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Najprv si pripravíme náplň pretože predtým ako ňou naplníme taštičky musí vychladnúť.
  1. Cibuľu, zeler a mrkvu nakrájame na drobno. 
  2. Na veľkej panvici zohrejeme olivový olej (asi 1 PL) a pridáme nakrájanú zeleninu, osolím, okoreníme.
  3. Na miernom plameni restujeme kým zelenina nie je takmer mäkká.
  4. Následne pridáme na drobno nakrájaný cesnak a ešte chvíľu restujeme do úplneho zmäknutia.
  5. Pridáme opláchnutú šošovicu, bobkový list, poprášime sušeným tymiánom a zalejeme vodou.
  6. Prikryjeme, privedieme k varu a varime kým šošovica nie je takmer mäkká.
  7. Potom pridáme tekvicu nakrájanú na malé kocky, osolíme a ak je potrebné podlejeme ešte trochou vody.
  8. Prikryjeme a dusíme do mäkka. Ak je už zelenina mäkká, ale ostalo vám tam trocha vody, jednoducho panvicu odokryte a nechajte vodu vypariť.
  9. Napokon primiešame horčicu a balzamikový ocot.
  10. Odstavíme a ak je potrebné ešte dochutíme.
Kým nám bude zeleninová zmes chladnúť pripravíme si cesto.
  1. Zmiešame múku, soľ a maslo.
  2. Keď maslo zapracujeme do múky postupne pridávame vodu po lyžiciach. Vypracujeme hladké cesto.
  3. Pracovnú dosku si dobre pomúčime, cesto rukou roztlačíme do obdĺžnika a vyvaľkáme od seba asi na 1 cm.
  4. Hornú tretinu cesta preložíme k sebe a spodnú preložíme na to. Cesto otočíme o 90 stupňov, opäť vyvaľkáme smerom od seba a preložíme tak ako po prvý raz. Takto to urobíme ešte 5 krát.
  5. Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 30 minút odpočívať.
  6. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme kruhy podľa taniera s priemerom 18 - 20 cm.
  7. Okraje cesta potrieme vodou, náplň položíme na jednu polovicu kruhu, druhú preložíme cez náplň a okraje dobre pritlačíme.
  8. Taštičky potrieme vajcom a urobíme do nich zárez aby mala kadiaľ unikať para. 
  9. Taštičky pečieme pri 190 °C cca 30 minút kým nezozlatnú.
Podávame teplé alebo studené napríklad s rukolovo - čakankovým šalátom (rukola, červená čakanka, štipľavá paprika, kápia, mrkva, balzamikový ocot, olej, soľ, korenie, bylinky)
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť