Škoricovo-mandľová roláda

Recept Škoricovo-mandľová roláda

Pridal: Andrea Mackova, 13.1.2015

Kategorie: Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

SUROVINY

Cesto na roládu:

120 g (ak nemáte, pridajte polohrubú)celozrnná hladká múka
5 ksvajce
80 g (upozornenie - celozrnný kuskus nie je to isté ako trstinový cukor)krupicový cukor
štipka soli
2 ČL (alebo prášku do pečiva, kameň je bezfosfátový PDP)vínny kameň
(roztopené) 100 gmaslo
(na posypanie upečenej rolády) 2 PLpráškový cukor

Poleva:

(zaliatá) 1 dclkáva
(mandľový likér) 1 dclAmaretto
2 PLkrupicový cukor

Náplň:

300 gmascarpone
6 PLpráškový cukor
(mletá) od oka, ako komu chutíškorica
(mandľový likér) 2 PLAmaretto
250 mlsmotana na šľahanie
(mleté, na sucho opečené na panvici) 2 hrstemandle

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Oddelím bielky od žĺtok.
  2. Bielky vyšľahám do tuha so štipkou soli.
  3. Pokračujem so žĺtkami, ktoré vymiešam do peny s cukrom. Pridám maslo.
  4. Múku premiešam s kypridlom a vmiešam do žĺtkovej peny.
  5. Opatrne, na viackrát vareškou vmiešam bielkový sneh.
  6. Cesto vylejem na veľký plech vyložený papierom na pečenie.
  7. Pečiem na 170°C, približne 15 minút, ustrážte si, nech vám nezhorí.
  8. Po upečení ešte za horúca roládu s papierom prehodím na čistú utierku a zviniem do rolky. Tak ju nechám až do úplného vychladnutia.
  9. Šlahačku s cukrom vyšľahám do tuha, mascarppone vymiešam so škoricou a likérom. Postupne doň pridávam hotovú šľahačku.
  10. Roládu rozviniem, papier strhnem.
  11. Plát najskôr zalievam polevou - výdatne, aby hotový dezert bol šťavnatý, nie suchý.
  12. Natriem plnku, zasypem mandĺami a zviniem.
  13. Hotovú roládu posypem mletou škoricou a nechám cez noc odležať v chlade.
Nie je presladená a podobne ako tiramisu potrebuje svoj čas, aby ňou chute dokonale prešli. Podávam pri sviatočnej príležitosti nakrájanú na plátky so šálkou čerstvej kávy.
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť