NajRecept.sk Tipy a triky Malý trh v Bytči - pokračovanie
Malý trh v Bytči - pokračovanie
Recept Malý trh v Bytči - pokračovanie
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
bea mag    ·   4.1.2015

Malý trh v Bytči - pokračovanie

Malý trh v Bytči - pokračovanie

V predvianočnom čase to v kultúrnom dome v Bytči opäť žilo. Na svoje si prišiel naozaj každý návštevník zaujímavého podujatia s názvom Vianočný malý trh. Ručne vyrábané výrobky, či pochutiny prilákali veľké množstvo Bytčanov a organizátori sa už po druhý raz presvedčili, že dopyt po domácich produktoch je skutočne veľký.

Pri zrode myšlienky usporiadať Malý trh boli manželia Erika a Michal Filekovci. „Manželka sa počas materskej dovolenky začala venovať ručným prácam, výrobe ozdobných umeleckých predmetov. "Zistili sme, že v našom okolí žijú ďalší šikovných ľudia, ktorí sa vo svojom voľnom čase venujú umeleckej výrobe, pečú koláčiky, domáci chlieb, či pestujú ovocie alebo zeleninu,“ začal svoje rozprávanie Michal Filek. Spolu s manželkou začali hľadať spôsob ako dostať šikovných ľudí na jedno miesto. „Títo šikovní Bytčania však mali len veľmi málo možností predstaviť a ponúknuť svoje výrobky a produkty ostatným Bytčanom. Premýšľali sme, ako by sme ich podporili a zistili sme, že v Žiline v Kultúrnom centre Stanica podobný trh organizujú,“ pokračoval Filek.

V októbri usporiadali prvý Malý trh a o dva mesiace pred sviatkami sa už konal ďalší. „Ukázalo sa, že je to veľmi dobrý nápad. Dokázali sme totiž spojiť množstvo ľudí, ktorí sú vo svojom voľnom čase ochotní investovať pre dobrú vec a svojich spoluobčanov vlastnú prácu, úsilie a čas a vytvorili sme podujatie, ktoré do kultúrneho domu pritiahlo stovky Bytčanov, ktorí mali možnosť nielen podporiť šikovných umeleckých remeselníkov, ale zakúpiť si aj kvalitné, doma robené výrobky a produkty. Na celom podujatí je najlepšia tá synergia pozitívnej energie, z ktorej sa zrodila prospešná vec. Dokázali sme za málo peňazí spoločnými silami urobiť pekné a veľké podujatie,“ popísal nám začiatky Michal Filek. Z Malého trhu plánujú urobiť tradíciu a usporadúvať ho trikrát ročne. Návštevníci sa tak môžu tešiť na veľkonočný, jesenný a vianočný malý trh.

Desať minút pred začiatkom podujatia už bol kultúrny dom zaplnený návštevníkmi. Ešte nemali ani vymenené eurá za bytčianske zlatky a už obzerali a zjednávali. Spokojnosť neskrývali ani organizátori. „Áno, bol som príjemne prekvapený. Ukázalo sa, že aj v Bytči sú ľudia štedrí, empatickí, ale zároveň majú hlad po kvalitných, domácich, ručne vyrobených produktoch,“ konštatoval M. Filek.

Nielen návštevnosť prekvapila, ale aj záujem zo strany predávajúcich. Na Vianočnom malom trhu sa zúčastnilo až 54 predávajúcich. „Bohužiaľ sme museli, z kapacitných dôvodov, niektorých predávajúcich odmietnuť. Je nám to naozaj ľúto, ale všetkých, ktorých sme teraz odmietli, oslovíme pri registrácii na Veľkonočný malý trh prioritne,“ dodal Filek.

Michal Filek je spokojní s pestrou paletou ponúkaných výrobkov, no niečo mu tam predsa len chýba. „Veľký záujem je o netradičné, ale aj tradičné domáce jedlá, slaninu, ručne šité hračky. Krásne boli keramické výrobky od pani učiteľky zo ZUŠ, netradičné čapice, pohľadnice, obrázky... Je toho veľa, nerád by som na niekoho zabudol, každý jeden remeselník, ktorý bol na malom trhu dáva do svojej práce kus seba, množstvo svojho času, kreativity a lásky. A trošku mi stále chýbajú doma vypestované ovocie a zelenina. Pravda, okrem vynikajúceho cesnaku od Petra Holáša.“

Všetci predávajúci odviedli zo svojho zisku 7% združeniu Bytčania Bytčanom. Z týchto financií neskôr vyjde už druhý katalóg remesiel v Bytči, v ktorom sa môžu prezentovať práve tí, ktorí sa na ktoromkoľvek Malom trhu zúčastnili ako predávajúci.

Na októbrovom Malom trhu predávala koláčiky v bielej papierovej škatuľke a na ďalšom už domácu slaninu a údené pliecko. Takto netradične sa predstavila Barbora Bohušová z Bytče. „Ja sa venujem koláčom a tortám už pár rokov. Takto si privyrábam, kedže chodím na vysokú školu. Koláče mali veľký úspech. Teraz som predávala domácu slaninu a údené pliecko, pretože veľa ľudí už má napečené na Vianoce. Slaninku údime doma už od nepamäti, keď som bola malá. Ľudia majú údené výrobky na Vianociach radi. Slaninu a mäsko robievam aj na objednávku. Aj torty a koláče mám na objednávku a v tomto roku mám veľmi veľký úspech u zákazníkov,“ porozprávala nám Barbora. Bola tiež spokojná s organizáciou podujatia. „Tento Vianočný trh sa mi páčil viac, kedže tam boli aj vystúpenia. Príjemne to oživilo atmosféru,“ dodala.

V súvislosti s trhom zaznamenala aj príjemnú zmenu. „Je to najmä v koláčoch a tortách. Ľudia mi volávajú na mobil a objednávajú si koláče alebo torty, takže som rada že sa im moje produkty páčia. So slaninou mam tiež prijemne skúsenosti. Jedna pani ma hľadala po malom trhu v nedeľu po celej ulici, kde bývam. Napokon ma našla a presvedčila ma, aby som jej predala našu odloženú slaninu, ktorú máme už iba pre seba. Tak som jej predala a spokojná išla domov. Takže aj takto človek môže niekomu spríjemniť deň, keď má pocit, že niekto o jeho výrobky má záujem a urobí čokoľvek preto, aby si ich kúpil,“ dodala na záver Barbora Bohušová.

Galéria

[Autor: Beá Mag]
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár