Fotorecept | Orechový koláč s jablkami a slaným karamelom
Po Vianociach mi ostali v chladničke nasekané lieskové oriešky a viac krát som už počula o slanom karamele. Vraj je to pochúťka táto sladko slaná kombinácia. Priznám sa, že táto chuť mi nie je cudzia. Sladkú vianočku, či briošku si natriem maslom a posolí. Chutí mi to viac, ako s džemom :) Vyskúšajte, je to jednoduché.
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
4 ksvajce
180 fkryštálový cukor
1 balíček vanilkový cukor
1dclolej
z 1 kscitrónová šťava
z 1 kscitrónová kôra
(nasucho opražené, nasekané) 100 - 150 glieskové orechy
180 gpolohrubá múka
1 balíček prášok do pečiva
Na karamel:
3 hrstekryštálový cukor
150 mlšľahačková smotana
1/4 ČLsoľ
Orechový koláč s jablkami
- Celé vajcia, cukor a vanilkový cukor ušľaháme do bledej hustej peny.
- Môžeme pridať aj v rume namočené hrozienka.
- Nakoniec pridáme múku s práškom do pečiva.
- Opatrne premiešame a vylejeme do okrúhlej formy, ktorú sme predtým vymastili a vysypali hrubou múkou.
- Dáme piecť na 180 stupňov cca 35 min.
- Cukor dáme na suchú panvicu a bez miešania ho necháme rozpustiť. Dávame pozor, aby neprihorel.
- Keď je všetok cukor rozpustený, zalejeme ho šľahačkou a prisolíme.
- Upečený koláč polievame karamelom a podávame po vychladnutí.
KOMENTÁRE K RECEPTU