Téma týždňa|Vianočné menu

Recept Téma týždňa|Vianočné menu

Pridal: barborka, 21.12.2014

Kategorie: Tipy a triky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Téma týždňa | Vianočné menu

Blíži sa jeden z najkrajších a najočakávanejších dní v roku. Štedrý deň. Deň, kedy sa stráca negatívna energia a domácnosť zaplaví šťastie, pokoj a láska. Naši predkovia považovali tieto sviatky za oslavu hojnosti, rozmanitosti a tvrdej driny, ktorú počas roka tak krvopotne vynakladali. Na stoloch sa nachádzalo veľké množstvo dobrôt, ktoré rodiny vypestovali a spracovali. Večera tak mohla mať až šesť chodov, z ktorých musel každý ochutnať. Verili, že dodržiavanie zvykov im zaistí zdravie, spokojnosť a hojnosť aj nasledujúci rok. V rôznych kútoch Slovenska sú odlišné zvyklosti a tradície, no nikde nechýba zapálená sviečka, oblátky a jabĺčko. Každou generáciou sa zvyky menia a rovnako sa mení aj menu Štedrého večera. Dnes už nájdeme na stoloch rôzne polievky od kapustnice cez hríbovú polievku, hrachovú polievku či rybaciu polievku. Napríklad na strednom Slovensku sa okrem oblátky s medom v niektorých rodinách konzumuje aj strúčik cesnaku pre zdravie, po ktorom nasleduje voňavá kapustnica s hríbmi mäsom alebo klobáskou. Veriaci do kapustnice mäso nepridávajú. Typické sú i opekance s makom (bobaľky), ktoré sa pripravujú z nakrájaných rožkov zaliatých teplým mliekom, s troškou masla a posypané makom a cukrom. A samozrejme ako hlavné jedno pečený kapor či filé s majonézovým šalátom. Ako posledný chod sa zvykne podávať ovocie rozdelené medzi blízkych. Hlava rodiny priečne prekrojí jabĺčko, v ktorom by sa po správnosti mala nachádzať hviezda. Znamená to zdravie pre celú rodinu. Zároveň sa jabĺčko rozkrojí medzi jednotlivcov, čo symbolizuje, že spolu tvoria jeden celok. Na záver nesmie chýbať vianočné pečivo (linecké koláčiky či medovníčky). Na Kysuciach okrem kapustnice bez mäsa pripravujú i sladkú polievku so sušenými slivkami, hruškami, hrozienkami a suchým hrachom. Je to tzv. polievka chudobných.V Trenčianskom kraji dokonca pripravujú krupicovú kašu so škoricovým cukrom. Pre západné Slovensko je typické, že večera sa taktiež začína oblátkami. Avšak líši sa ich náplň, ktorou je med s orechami, cesnakom či bez náplne. V tejto oblasti je ponuka polievok naozaj pestrá. V niektorých domácnostiach sa pripravuje klasická kapustnica s hubami, no v iných je to šošovicová, hríbová, rybacia či hrachová polievka. Netradičnou polievkou je hŕstková, ktorá symbolizovala spomínanú hojnosť a rozmanitosť úrody. Ako druhý chod sa podáva ryba, pripravená na viacero spôsobov s majonézovým šalátom. V okolí Bratislavy sa šalát zvykne nahradiť napríklad pečenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou. Dokonca tu objavíme na vianočnom stole i klasický rezeň. Tento zvyk však je už prevzatý zo susedného Rakúska rovnako ako mnoho iných, ktoré sem priniesli cudzinci, či Slováci, ktorý strávili istú dobu v zahraničí. Nesmieme zabudnúť na východné Slovensko, ktoré je azda najrozmanitejšie a predovšetkým si zachováva tie pravé slovenské zvyky. Večera sa začína oblátkami, po ktorých však nasleduje chlieb so soľou. Nesmie chýbať kapustnica. Opekance sú nahradené pirohami, ktoré sú plnené bryndzou, cibuľkou a syrom. Ďalším chodom je ryba s majonézovým šalátom a za tým nasledujú ešte lokše s makom. Slováci na východe si vysvetľujú hostinu naozaj po slovensky. Ako všade, aj na východe sú miesta s netradičnými zvyklosťami ako napríklad na Zemplíne. Tu sa začína večera cesnakom, po ktorom nasledujú kapustové, makové či tvarohové bobaľky (opekance, pupaky) a vyprážaná ryba s cviklou a chrenom. Rovnako ako v minulej téme týždňa Vianočné pečivo aj v tejto sme si pre Vás pripravili zoznam receptov na Štednú večeru. Inšpirujte sa a pripravte si s nami Vianočné menu.

Recepty na Vianočné menu

Polievky
Vianočná kapustnica so smotanou a stratenými vajcami Túto kapustnicu robila moja mama odjakživa. Neviem si bez nej predstaviť Štedrý večer. Raz som si ju uvarila v predstihu aby som mala čas na iné dobroty. Recept nájdete tu: Vianočná kapustnica so smotanou a stratenými vajcami Kapustová polievka s klobáskou Nie každý si vie predstaviť kapustovú polievku bez klobásky. Recept nájdete tu: Kapustová polievka s klobáskou Vianočná hubová polievka Na vianočnom stole sme mali vždy dve rôzne polievky. Mama uvarila okrem klasickej kapustnice aj hubovú so zemiakmi. Recept si priniesla z Ostravska a je to jedna z najlepších polievok akú som kedy jedol. Pripravuje sa pomerne ľahko a potrebujete iba zopár lokálnych surovín, medzi ktorými nie je nijaké mäso, takže ju môžete ponúknuť i vegetariánom. Recept nájdete tu: Vianočná hubová polievka Hustá polievka zo zelenej šošovice Okrem kapustnice sa na štedrovečernom stole objavuje i šošovicová polievka. Je veľmi zdravá, bohatá na vlákninu, železo  či kyselinu listovú. Práve pre tieto pozitívne vlastnosti by sme ju mali častejšie konzumovať. Recept nájdete tu: Hustá polievka zo zelenej šošovice Hrachová polievka Táto polievka sa pripravuje zo žltého suchého hrachu, s čerstvým tymiánom a lupienkami opečenej slaninky. Recept nájdete tu: Hrachová polievka Fazuľová polievka s údeným kolenom Fazuľová polievka s údeným kolenom nie je veľmi pôstna. No aj tá je obľúbená počas štedrej večere. Recept nájdete tu:Fazuľová polievka s údeným kolenom  
Hlavné jedlo

Ako hlavný chod nemusí byť jednoznačne pečený kapor, prípadne filé. Nižšie v článku nájdete tipy na rôzne druhy rýb, ktoré osviežia váš tradičný Vianočný stôl. Ktorým z nich dáte prednosť? Samozrejme základ musí tvoriť domáci zemiakový šalát, z ktorého pravdepodobne v každej rodine chodí niekto vyjedať už počas predvianočnej noci.

Zemiakový šalát Na žiadnom stole nesmie chýbať zemiakový šalát. Či už s domácou alebo kupovanou majonézov. Recept nájdete tu: Zemiakový šalát Pstruh na pare Vieme, že nie každý obľubuje kapra. Preto sme vybrali niekoľko receptov, ktoré ho môžu nahradiť. Napríklad pstruh na pare s mladou cuketou, stonkovým zelerom a sviežim jogurtovým dipom. Recept nájdete tu: Pstruh na pare Treska na talianský spôsob Ak máte radšej tresku, tak vyskúšajte tento recept. Treska s gremolatovými zemiakmi. Gremolata je zmes petržlénu, citronovej kôry, oleja a cesnaku. Tento recept odporúčam všetkým, ktorí majú radi ryby a trošku netradičné chute.

Recept nájdete tu: Treska na talianský spôsob s gremolatovými zemiakmi 

Pečený pstruh na tymiáne

Tento recept je veľmi jednoduchý a pri jeho príprave stratíte v kuchyni naozaj krátky čas.

Recept nájdete tu: Pečený pstruh na tymiáne

Zapečené rybie filé

Keď sa už rozhodnete pre filé, nemusí byť jednoznačne len vyprážané. Zvoľte chutnú a zdravšiu verziu. Rybie filé s brokolicou, karfiolom a jogurtom, zapečené so syrom.

Recept nájdete tu: Zapečené rybie filé Losos s citronovým pestom Na záver recept s lososom. Recept nájdete tu: Losos na póriku
Ďalšie chody
Pravé domáce bryndzové pirohy Tieto pravé domáce bryndzové pirohy sú typické pre východné Slovensko. Práca s nimi je zdĺhavá, no ak ich pripravujete na vianočnú večeru, nemusí ich byť veľa. Počas večere to bude len jeden z niekoľkých chodov :) Recept nájdete tu: Pravé domáce bryndzové pirohy Lekvárové pirohy Slané pirohy môžete nahradiť aj sladkými. S lekvárom, orechami či makom.

Recept nájdete tu: Lekvárové pirohy

Lokše s makom

Rovnako ako pri pirohách, aj lokše môžete plniť rôzne. Záleží od vašej chuti.

Recept nájdete tu: Lokše s makom Opekance s makom Opekance sa dajú dostať aj ako polotovar. No neveríte ich zloženiu, pripravte si ich z klasických rožkov. Chutia omnoho lepšie.

Recept nájdete tu: Opekance s makom

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť