NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Švédsky vianočný koláč - marcipánová torta
Švédsky vianočný koláč - marcipánová torta
Recept Švédsky vianočný koláč - marcipánová torta
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Love.muffin    ·   8.12.2014

Švédsky vianočný koláč - marcipánová torta

O pár dní nám začína advent, aj teplomer občas ukazuje pod nulu, a niektoré kúty nášho Slovenska už okúsili prvý sneh. Tieto Vianoce začneme už tradične netradične. Mojou veľkou láskou je Škandinávia - najlepšia dovolenková destinácia pre mňa! Preto Vám dnes predstavím tradičný švédsky vianočný koláč - marcipánovú tortičku, ktorú som navyše obohatila brusnicami. Vo Švédsku ju nájdete v každej pekárni či cukrárni.

Suroviny

Na korpus:

1/2 hrnčeka (izbovej teploty)
maslo
1/4 hrnčeka
cukor práškový
1 ks
žĺtok
1 hrnček
hladká múka

Na náplň:

1/3 hrnčeka (izbovej teploty)
maslo
2 ks
vajce
200 g (kúpite aj v IKEA)
marcipánová hmota
3 ČL
hladká múka
1/2 ČL
mandľový extrakt
50 g (kúpite aj v IKEA)
sušené brusnice

Na polevu:

1/3 hrnčeka
práškový cukor
1 ČL
voda
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Maslo a vajíčka si vyberieme z chladničky aspoň hodinku pred pečením aby mali rovnakú izbovú teplotu. Toto je veľmi dôležité, ináč sa vám cesto zrazí a môžete ho rovno vyhodiť.
  2. Najprv si pripravíme cesto na korpus. Vo väčšej mise si vyšľaháme maslo s cukrom do penista (použite špirálové nástavce na mixér). Pridáme žĺtok aj múku a ručne vypracujeme cesto do hladkej masy.
  3. Zabalíme ho ako placku do fólie a dáme do chladničky.
  4. Zatiaľ si pripravíme náplň do koláča.
  5. Maslo a vajcia vyšľaháme do penista. Marcipán nastrúhame do cesta, pridáme mandľový extrakt, múku a vyšľaháme do hladka. Občasne zoškrabujte dno a okraje misy. Nakoniec len ručne primiešame brusnice.
  6. Dno formy na koláč vystelieme papierom na pečenie. Cesto na korpus vyvaľkáme na pomúčenej doske do veľkosti formy - cesto je naozaj veľmi lepivé a jemné - mne sa ho nepodarilo preniesť vyvaľkané do formy, stále sa trhalo. Preto som ho jednoducho celá "šmarila" do formy a ručne povystielala po celej forme, dno i okraje. Išlo to ľahko a pekne, odporúčam!
  7. Do korpusu rovnomerne vylejeme mandľovú náplň a pečieme 30-35 minút v predhriatej rúre na 175 stupňov, kým nie je povrch koláča zlato-hnedý.
  8. Po upečení koláč necháme úplne vychladnúť a potrieme ho glazúrovou cukrovou polevou (cukor a vodu vymiešame spolu v miske). Môžete ho ešte dozdobiť brusnicami. Je mäkučký a hladký, krája sa jednoducho.
  9. Dobrú chuť!

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár