Švédsky vianočný koláč - marcipánová torta

Pridal: Love.muffin, 8.12.2014
Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Vianoce
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
O pár dní nám začína advent, aj teplomer občas ukazuje pod nulu, a niektoré kúty nášho Slovenska už okúsili prvý sneh. Tieto Vianoce začneme už tradične netradične. Mojou veľkou láskou je Škandinávia - najlepšia dovolenková destinácia pre mňa! Preto Vám dnes predstavím tradičný švédsky vianočný koláč - marcipánovú tortičku, ktorú som navyše obohatila brusnicami. Vo Švédsku ju nájdete v každej pekárni či cukrárni.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Love.muffin, 8.12.2014
Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Vianoce
SUROVINY
Na korpus:
1/2 hrnčeka (izbovej teploty)maslo
1/4 hrnčekacukor práškový
1 ksžĺtok
1 hrnčekhladká múka
Na náplň:
1/3 hrnčeka (izbovej teploty)maslo
2 ksvajce
200 g (kúpite aj v IKEA)marcipánová hmota
3 ČLhladká múka
1/2 ČLmandľový extrakt
50 g (kúpite aj v IKEA)sušené brusnice
Na polevu:
1/3 hrnčekapráškový cukor
1 ČLvoda
- Maslo a vajíčka si vyberieme z chladničky aspoň hodinku pred pečením aby mali rovnakú izbovú teplotu. Toto je veľmi dôležité, ináč sa vám cesto zrazí a môžete ho rovno vyhodiť.
- Najprv si pripravíme cesto na korpus. Vo väčšej mise si vyšľaháme maslo s cukrom do penista (použite špirálové nástavce na mixér). Pridáme žĺtok aj múku a ručne vypracujeme cesto do hladkej masy.
- Zabalíme ho ako placku do fólie a dáme do chladničky.
- Zatiaľ si pripravíme náplň do koláča.
- Maslo a vajcia vyšľaháme do penista. Marcipán nastrúhame do cesta, pridáme mandľový extrakt, múku a vyšľaháme do hladka. Občasne zoškrabujte dno a okraje misy. Nakoniec len ručne primiešame brusnice.
- Dno formy na koláč vystelieme papierom na pečenie. Cesto na korpus vyvaľkáme na pomúčenej doske do veľkosti formy - cesto je naozaj veľmi lepivé a jemné - mne sa ho nepodarilo preniesť vyvaľkané do formy, stále sa trhalo. Preto som ho jednoducho celá "šmarila" do formy a ručne povystielala po celej forme, dno i okraje. Išlo to ľahko a pekne, odporúčam!
- Do korpusu rovnomerne vylejeme mandľovú náplň a pečieme 30-35 minút v predhriatej rúre na 175 stupňov, kým nie je povrch koláča zlato-hnedý.
- Po upečení koláč necháme úplne vychladnúť a potrieme ho glazúrovou cukrovou polevou (cukor a vodu vymiešame spolu v miske). Môžete ho ešte dozdobiť brusnicami. Je mäkučký a hladký, krája sa jednoducho.
- Dobrú chuť!
KOMENTÁRE K RECEPTU