NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Starosvetské orechové rožteky
Starosvetské orechové rožteky
Recept Starosvetské orechové rožteky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Andrea Mackova    ·   15.12.2014

Starosvetské orechové rožteky

Pôvodne som ich nechcela blogovať- fotky mi akosi nevyšli podľa mojich predstáv. Avšak každý, kto ich ochutnal ich pochválil, a to ma podnietilo, že recept zverejním. Možno o rok skúsite aj vy, u nás určite nebudú chýbať medzi vianočnými maškrtami. Recept mám od Milúšikovej babky, je starý staručký - ona ho má od svojej kamarátky, ktorá už dávno nežije a za starých čias chodievala vypekať po svadbách. Poslala mi ho mailom moja švagriná, takže ako som kúpila - tak predávam.

Suroviny
(olúpané) 500 g
vlašské orechy
4 ks
bielko
180 g
kryštálový cukor
1/2 citróna
citrónová šťava
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Orechy rozdelíme na dve časti.
  2. Jednu pomelieme na drobno, druhú na hrubo.
  3. Bielky s cukrom vyšľaháme nad parou dotuha a necháme vychladnúť.
  4. Pridáme citrónovú šťavu, pomleté orechy/na jemno/, dobre vymiešame a z masy urobíme male guľky, ktoré obaľujeme v posekaných orechoch.
  5. Potom z nich vytvarujeme asi trojcentimetrove rožteky a upečieme v stredne teplej rúre dozlatista.
  6. Po vychladnutí ich môžeme ešte namáčat v roztopenej čokoláde - končeky.
Poznámky k receptu:
  • Použila som hnedý cukor, ktorého som omylom dala menej, lebo pri vážení surovín na ďalšie koláčiky, som zistila, že váha mi nemerala gramy, ale mililitre. Usudzujem z toho, že boli menej sladké, ako tie čo robí starká.
  • Orechy meliem na takom uzavretom  nadstavci  na ponorný mixér a ten nemelie orechy najemno, ale skôr nahrubo, takže obe časti boli zomleté približne rovnako - na niečo medzi hrubo a jemno - viď foto. Keď dodržíte postup v recepte, nič nepokazíte, originál starkej sú naozaj fajnové.
  • Pravdepodobne z toho dôvodu, že orechy neboli zomleté najemno, naviac bielka som dala odhadom - mala som už viacej kusov nazbieraných v chladničke (neznámeho počtu..), mi tá hmota na obaľovanie ostala dosť riedka a spočiatku som sa zľakla, že to vzdám, spravím na plech lyžicou kopčeky, ktoré posypem druhou časťou orechov a hotovo. Nakoniec sa mi podarilo nájsť spôsob ako rožteky obaľovať a tvarovať... lyžicou som hádzala bielkovú hmotu do orechov - jemne šúľala na asi 5 cm dlhé necelý cm hrubé valčeky, ktoré som pri ukladaní na plech náhlivo stočila do rožteka.
  • Trvalo mi to celé asi 45 minút - dosť výkon na mňa, vzhľadom na môj nie príliš kladný vzťah k takejto prplavej činnosti.
  • Vyšli mi dva plechy rožtekov, počet vám nepoviem, možno okolo 50-60 ks.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár