Starosvetské orechové rožteky

Pridal: Andrea Mackova, 15.12.2014
Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Vianoce
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Pôvodne som ich nechcela blogovať- fotky mi akosi nevyšli podľa mojich predstáv. Avšak každý, kto ich ochutnal ich pochválil, a to ma podnietilo, že recept zverejním. Možno o rok skúsite aj vy, u nás určite nebudú chýbať medzi vianočnými maškrtami. Recept mám od Milúšikovej babky, je starý staručký - ona ho má od svojej kamarátky, ktorá už dávno nežije a za starých čias chodievala vypekať po svadbách. Poslala mi ho mailom moja švagriná, takže ako som kúpila - tak predávam.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Andrea Mackova, 15.12.2014
Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Vianoce
SUROVINY
(olúpané) 500 gvlašské orechy
4 ksbielko
180 gkryštálový cukor
1/2 citróna citrónová šťava
- Orechy rozdelíme na dve časti.
- Jednu pomelieme na drobno, druhú na hrubo.
- Bielky s cukrom vyšľaháme nad parou dotuha a necháme vychladnúť.
- Pridáme citrónovú šťavu, pomleté orechy/na jemno/, dobre vymiešame a z masy urobíme male guľky, ktoré obaľujeme v posekaných orechoch.
- Potom z nich vytvarujeme asi trojcentimetrove rožteky a upečieme v stredne teplej rúre dozlatista.
- Po vychladnutí ich môžeme ešte namáčat v roztopenej čokoláde - končeky.
Poznámky k receptu:
- Použila som hnedý cukor, ktorého som omylom dala menej, lebo pri vážení surovín na ďalšie koláčiky, som zistila, že váha mi nemerala gramy, ale mililitre. Usudzujem z toho, že boli menej sladké, ako tie čo robí starká.
- Orechy meliem na takom uzavretom nadstavci na ponorný mixér a ten nemelie orechy najemno, ale skôr nahrubo, takže obe časti boli zomleté približne rovnako - na niečo medzi hrubo a jemno - viď foto. Keď dodržíte postup v recepte, nič nepokazíte, originál starkej sú naozaj fajnové.
- Pravdepodobne z toho dôvodu, že orechy neboli zomleté najemno, naviac bielka som dala odhadom - mala som už viacej kusov nazbieraných v chladničke (neznámeho počtu..), mi tá hmota na obaľovanie ostala dosť riedka a spočiatku som sa zľakla, že to vzdám, spravím na plech lyžicou kopčeky, ktoré posypem druhou časťou orechov a hotovo. Nakoniec sa mi podarilo nájsť spôsob ako rožteky obaľovať a tvarovať... lyžicou som hádzala bielkovú hmotu do orechov - jemne šúľala na asi 5 cm dlhé necelý cm hrubé valčeky, ktoré som pri ukladaní na plech náhlivo stočila do rožteka.
- Trvalo mi to celé asi 45 minút - dosť výkon na mňa, vzhľadom na môj nie príliš kladný vzťah k takejto prplavej činnosti.
- Vyšli mi dva plechy rožtekov, počet vám nepoviem, možno okolo 50-60 ks.
KOMENTÁRE K RECEPTU