Orechová torta so žĺtkovým krémom

Pridal: Andrea Mackova, 11.12.2014
Kategorie: Torty, Vianoce, Sviatočné pečenie
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Dnes sme trošku oslavovali. Matejkove meniny. Včera som spravila takúto tortu. Vymyslela som si. Orechové snehové pláty a žĺtkový vanilkový krém. Spolu lahodne jemná, priam vianočná kombinácia. Určite ju nerobím posledný krát. Vyskúšajte aj vy, na prípravu nie je náročná. Nabudúce dám mandle do cesta a aj posypem nasekanými opraženými mandlami - verím, že bude chutiť ako moja milovaná švédska mandľová. Aj táto ju veľmi pripomína.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Andrea Mackova, 11.12.2014
Kategorie: Torty, Vianoce, Sviatočné pečenie
SUROVINY
Cesto:
6 ksbielka
(dávala som trstinový) 150 gkryštálový cukor
(mleté) 200 gvlašské orechy
3 PLpolohrubá múka
1/2 ČLprášok do pečiva
štipka soli
Plnka:
6 ksžĺtka
3 PLkryštálový cukor
vanilkový cukor
2 PL (nemusí byť, ak nemáme)vanilkový extrakt
400 mlmlieko
1 balíčekZlatý klas
250 gmaslo
6 PLsalko
Cesto:
- Bielka ušľahám s cukrom do peny, pridám orechy a múku s PDP, štipku soli.
- Na papier na pečenie si nakreslím tri kolesá vo veľkosti torty, akú očakávam.
- Obkreslila som klasickú tortovnicu + 1 cm. Cesto som naliala na koleso, ktoré šlo so vyhriatej rúry na 180 - 200 °C na 15 - 20 minút. Záleží ako vám pečie rúra. Tri pláty som piekla asi hodinu celkového času.
- Po upečení som ešte z horúceho stiahla papier a nechala vychladnúť, každé koleso zvlášť.
- Suroviny spolu vymiešam a uvarím na hustý puding, ktorý nechám vychladnúť na izbovú teplotu.
- Maslo a salco spolu vymiešam do peny a keď má rovnakú teplotu s vychladnutým pudingom (najlepšie je nechať spolu stáť aspoň 2 hodiny na kuchynskej linke), postupne do masla primiešavam puding, až kým nevznikne hladký nadýchaný krém.
- Krémom naplním pláty a tortiu nechám v chladničke zachladiť a odležať najlepšie do druhého dňa.
Dobrú chuť a nech žijú oslavy ☺
KOMENTÁRE K RECEPTU