Jablková bábovka so smotanovo-citrónovou polevou

Recept Jablková bábovka so smotanovo-citrónovou polevou

Pridal: Love.muffin, 30.12.2014

Kategorie: Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Chladné a pochmúrne dni ako je ten dnešný, dážď a nepríjemný vietor, ktorý sa Vám dostane pod kožu... chcete sa schúliť doma pod deku, s knižkou, šálka horúceho čaju, či hrnček dobrej kávy, a k tomu domáca bábovka, ktorá vonia po jabĺčkach, škorici a čokoláde.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Love.muffin, 30.12.2014

Kategorie: Dezerty

SUROVINY

3/4 hrnčekahladká múka
1 hrnček (pomleté)ovsené vločky
1 ČL (alebo kypriaci prášok)sóda bikarbóna
1/2 ČL (mletý)muškátový orech
štipkasoľ
1 ČL (alebo 1/2 ČL mletej škorice)škoricový cukor
1 ksvanilkový cukor
1 ksbiely jogurt
100 ml (alebo kokosový)rastlinný olej
3 ksvajce
60 gčokoláda na pečenie
2 - 3 ks (stredne veľké)jablko

Na polevu:

60 mlsmotana na šľahanie
3 PLmaslo
5 PL (preosiaty)práškový cukor
3 PLcitrónová šťava

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Rúru si predhrejeme na 160 stupňov. Formu na bábovku vytrieme olejom a vysypeme múkou.
  2. V jednej mise si zmiešame suché suroviny - múku, pomleté vločky, sódu, soľ, muškátový orech, škoricový a vanilínový cukor. Vo väčšej mise vymiešame cukor, jogurt, vajíčka, olej do hladka.
  3. Po troškách k nim primiešavame suché suroviny, pokým zmiznú všetky hrudky, ale zbytočne cesto nepremixujte. Ak sa Vám zdá cesto príliš tuhé, môžete ho zriediť mliekom. Pre lepšiu chuť môžete pridať aj 1 dcl rumu či koňaku.
  4. Jablká ošúpeme, nakrájame na malé kocky a jemne zapracujeme do cesta. Rovnako aj čokoládu nasekanú na malé kúsky. Hotové cesto vylejeme do formy a pečieme asi 55-75 minút (keď do bábovky zapichnete špáratko a neostane na ňom nalepené cesto, tak je už upečená).
  5. Nechajte bábovku vychladnúť vo forme, potom ju prevráťte na tanier či tácku.
  6. Zatiaľ si pripravíme polevu.
  7. Do menšieho hrnca dáme ohriať smotanu (lepšie na miernom ohni!), pridáme maslo a miešame kým sa neroztopí. Pridáme preosiaty cukor a vymiešame metličkou.
  8. Odstavíme z ohňa a primiešame aj citrónovú šťavu.
  9. Za občasného miešania necháme polevu vychladiť.
  10. Až dostatočne stuhne polejeme ňou bábovku. Ja som ju navyše poliala aj čokoládovým ganášom.

   
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť