Fotorecept | Vianočná kapustnica so smotanou a stratenými vajcami

Fotorecept | Vianočná kapustnica so smotanou a stratenými vajcami

Pridal: klaura, 5.12.2014

Kategorie: Sviatočné pečenie, Vianoce, Polievky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Túto kapustnicu robila moja maminka odjakživa. Neviem si bez nej predstaviť Štedrý večer ba ani Štedrý deň. Raz som si ju uvarila v predstihu aby som mala čas na iné dobroty. Štedrý deň bez jej vône, to nebolo ono.

FOTKA OD VÁS

Pridal: klaura, 5.12.2014

Kategorie: Sviatočné pečenie, Vianoce, Polievky

SUROVINY

kvasená kapusta
trochakapustná voda
1 pár (domáca)údená klobáska
2 veľké hrste (najlepšie dubáky)sušené hríby
1,5 - 2 lvoda

Na zásmažku:

3 PLolej
2 PLhladká múka
250 mlšľahačková smotana
4 ksvajce

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Keď som sa vydala a pripravovala svoje prvé Vianoce, telefónne linky boli u nás horúce. Na otázku: ,,Ako uvariť kapustnicu?", mi maminka povedala :
  1. Dáš si do hrnca kyslú kapustu aj s trochou kapustnej vody, sušené hríbiky (dubáky sú najsamlepšie) a klobásku.
  2. Všetko zaleješ vodou a uvaríš do mäkka.
  3. Keď to máš uvarené, z oleja, múky a šľahačky urobíš zásmažku, zahustíš ňou kapustnicu a keď sa ti to rozvarí, pomaličky rozklepneš do nej vajcia.
  4. Nemiešaš aspoň 10 minút, potom kapustnicu odstavíš. A máš hotovo  :)

Poznámka

  • Kapustu nakrájajte na malé kúsky, vodu pridávajte opatrne. Doliať sa vždy dá aby kapustnica mala plnú chuť, nie vodovú.
  • Vajec dávam podľa počtu stravníkov, aby každý mal na tanieri 1 vajíčko. Vajcia sa v kyslom prostredí krásne zatiahnu a ostanú celé.
  • Kapustnicu obvykle netreba dochucovať koreninami a dochucovadlami. Možno iba soľou aj to nakoniec, pretože slaná je kapusta aj klobáska.
  • Klobásku na Štedrý večer do polievky nekrájame kvôli tradíciam. Na druhý deň si však doprajeme aj klobásky.

Prajem vám krásne sviatky   :)

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť