Fotorecept | Domáca fazuľovica

Fotorecept | Domáca fazuľovica

Pridal: Andrea Mackova, 19.12.2014

Kategorie: Strukoviny, Polievky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Je to špecialita môjho partnera - bolo to prvé jedlo, ktoré mi uvaril. Veľmi túto jeho fazuľovicu ľúbim. Keď na FB v skupine One Globe • One Meal • One Day & Many Cooks vyhlásili tému "Fazuľa", u nás doma bolo rozhodnuté. Hoci odkedy si vediem tento blog o varení, prekárame sa, či môj drahý tento recept zverejní alebo nezverejni. Deň D je tu, takže nech sa páči.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Andrea Mackova, 19.12.2014

Kategorie: Strukoviny, Polievky

SUROVINY

cca 2 hrnčeky (suchá, strakatá- varila sa aj z inej ale strakatá je najlepšia) fazuľa
2 kscibuľa
2 strúčikycesnak
3 plátkyslanina
1 kspaprika
(lúpané) 1 konzervarajčiny
(Cigaro) 2 ksklobáska
drvená rasca
štipka grilovacieho korenia
gulášová pasta
majoránka
soľ

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Fazuľu dajte deň vopred odmočiť, a po niekoľkých hodinách vodu zlejte a vymeňte. Aby toľko nenadúvala. Na ten istý účel sa odporúča použiť aj saturejka.
  2. Potom ju varte do mäkka, tesne pred koncom pridajte  1 ČL soli. Toto je  domáca fazuľa zo záhrady našej Lyduš  v napučanom stave, pred varením
  3. Cibuľu, slaninku aj papriku očistíte a pokrájate na kocky.
  4. Vo väčšej panvici restujete slaninu spolu so strúčikom cesnaku, posekaným na drobno.
  5. Po pár minútach  pridáte cibuľu a po dobrých 20 minútach trpezlivého miešania na miernom ohni pridáte papriku, ktorú tiež dusíte do stratena.
  6. Dva kusy klobásky typu cigaro, alebo môže byť aj ipeľská, pokrájate na mesiačiky a pridáte na panvicu, miešate a opekáte.
  7. Medzitým si pripravíte lúpané rajčiny, ktoré pokrájate na menšie kúsky a pridáte k zmesi spolu so šťavou.
  8. Túto zmes dusíme ešte takých 15-20 minút, aby sa rajčiny rozdusili.
  9. Priebežne dochutíme grilovacím korením a gulášovou pastou, aby chute lepšie prešli.
  10. Uvarenú fazuľu pridáte do panvice spolu s vodou, v ktorej sa varila.
  11. Spolu prevaríte 5-10 minút, aby zmes zhustla, tak akurát.
  12. Na záver  rozpučte  strúčik cesnaku, ak treba,  pridajte ešte  gulášovú pastu, grilovacie korenie.
  13. Rozmrvte v dlani majoránku a posypte.  Fazuľovica je jemne pikantná.  Kto má rád pikantnejšie, môže ochutiť aj rozmrvenú chilli papričku.
  14. Podávame s chlebom, alebo aj bez chleba. Najviac chutí, na druhý deň, keď odleží a chute sa spoja.
Nechajte si chutnať!
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť