Vanilkové bábovečky s jablkami

Pridal: Andrea Mackova, 24.11.2014
Kategorie: Muffiny a Cupcakes, Dezerty
Nahraj fotku a pochváľ sa
JABLKÁ a JESEŇ už akosi neodmysliteľne patria k sebe, aj ku mne. Chuť a vôňa vanilky v bábovečkách vás nenechá na pochybách, že už čoskoro tu máme sviatočný čas roka - advent. Závan polenty v podobe kukuričnej hladkej múky ma dostal. Pripomína mi sladkosť ochutnanú na Kube, dávno. Neviem ako sa to volalo, bolo to veľmi veľmi sladké, stočené v zelenom liste do tvaru kornúta - kokoručo, alebo tak nejak sa to vyslovovalo. Polenta (kukuričná krupica) nasladko v obrátenom koláči s pomarančami, ktorý som piekla zjari mi moc chutila. Nefejsbukoví by ho mohli objaviť klikom na tento link, recept sa nachádza v komentári: OBRÁTENY POLENTOVÝ KOLÁČ Späť k bábovečkám - ak nemáte takéto formičky, cesto môžete vyliať rovno na plech a po upečení pokrájať, alebo ním naplňte košíčky od muffinov. Javorový sirup možno nahradiť medom, smelo improvizujte. Recept je na približne 30 ks.
Pridal: Andrea Mackova, 24.11.2014
Kategorie: Muffiny a Cupcakes, Dezerty
SUROVINY
- Jablká nastrúham a zbavím prebytočnej šťavy, alebo otvorím pohár postrúhaných, odšťavených, sterilizovaných, od mojej maminky.
- Maslo s javorovým sirupom a cukrom roztopím na miernom plameni.
- Vanilkový struk ostrým nožom pozdĺžne rozpolím, vyškriabem zrniečka a aj spolu so stonkou dám prehriať v sladkom masle, nechám 15-20 minút macerovať a vychladnúť, stonky potom vyberiem.
- Do misy preosejem múku, pridám štipku soli, premiešam.
- Rozťuknem vajíčka, vlejem sladkú zmes, jablká a vareškou premiešam do jednoliateho cesta.
- Cesto naberám lyžicou a plním formičky, ktoré ukladám na plech.
- Pečiem na 190°C do zlatista voňava. Pečte podľa vlastnej rúry a zvyklostí.