zdroj google.com[/caption]
Tentokrát sme sa zamerali na elixír života - na to, odkiaľ pochádza a taktiež na čo všetko sa používa. :-)
Odborný názov pre zázvor je ďumbier lekársky. Je to čerstvý alebo sušený podzemok spomínanej rastlinky. Môže mať žltú, okrovú alebo až čiernu farbu. Zázvor pochádza z Ázie, presnejšie z juhu Číny a až neskôr prenikol do Indie. V týchto krajinách sa používa viac ako 3000 rokov. Do Európy sa dostal v období Antiky. Dodnes sa táto vzácna rastlina používa ako korenie v kuchyni, pri príprave čajov alebo piva ale nájdeme ho aj v lekárstve. Vyznačuje sa svojou ostrouaž štipľavou chuťou, ktorú zapríčiňuje látka gingerol a kapsaicín. Obsahuje však aj mnoho iných výnimočných látok ako sú antibiotické látky, éterické oleje, vitamíny a minerály.
Účinky na organizmus
Zázvor liečivo pôsobí na celý organizmus. Podporuje trávenie, zvyšuje produkciu slín a žalúdočnej šťavy, stimuluje srdcovú činnosť, mierne znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu, detoxikuje celé telo, eliminuje rast rakovinových buniek a je tiež nápomocný pri chudnutí. Slúži aj ako prevencia proti chrípke a tiež na povzbudenie imunity. Od stredoveku je tiež považovaný za afrodiziakum.
Ak však máte žalúdočné problémy, Crohnovu chorobu alebo vredy, so zázvorom opatrne. Tiež by sa ho mali zdržať tehotné ženy a kojace matky.
Odporúčaná denná dávka
Pre dospelého človeka je 1 cm zázvoru koreňa, respektíve 3 až 5 gramov.
Táto úžasná rastlinka by určite nemala chýbať vo vašom jedálničku aspoň počas zimných mesiacov.
Ako však očistiť zázvor jednoducho? Jamie Oliver vás to naučí vo svojom videu
Ak si chcete posilniť imunitu a odohnať všetky nachladnutia a chrípky, určite si pripravte domácu medecínku. Je to celkom jednoduché. Treba užívať každý večer za pohárik. Rokmi overený recept!Polievka Hokkaido so zázvorom
Hokkaido tekvica je nielen chutná, ale aj zdravá. Podľa orientálnej medicíny je liečivá hlavne pre oblasť sleziny, slinivky brušnej a žalúdka. Je bohatá na karotén, z ktorého si telo vytvára vitamín A. O vysokom obsahu karoténu svedčí žiarivá farba celého plodu. Dužina obsahuje veľmi veľa draslíka a málo sodíka, čo má priaznivý účinok pri liečení kardiovaskulárnych ochorení.
Recept nájdete tu: Hokkaido polievka so zázvorom Zázvorové cookies
Tieto cookies sú taká zlatá stredná cesta v zázvorovom svete. Nie sú prehnane výrazné ale ani prehnane sladké. Sú niečim, čo si s radosťou dáte k čajíku pri telke a úplne zabudnete, že ste zjedli už 6! Lebo naozaj sú celkom fajn. Môj svokor si na nich pochutil so slovami, že hoci nevyzerajú bohvie ako (prirovnal ich výzor k pečeným zemiakom), chutia výborne! :)
Recept nájdete tu: Zázvorové cookies