Téma týždňa | Škorica

Pridal: zuzana jariabekova, 17.11.2014
Kategorie: Tipy a triky
Nahraj fotku a pochváľ sa
Pridal: zuzana jariabekova, 17.11.2014
Kategorie: Tipy a triky
Téma týždňa | Škorica
Tento týždeň sme sa zamerali na škoricu, jej pôvod a liečivé účinky. :-)Čo je to škorica?
Je to vnútorná vrstva kôry stromu, ktorý je príbuzným vavrínu. Škorica pôvodne pochádza zo Srí Lanky a prvá písomná zmienka o pravej škorici siaha do roku 2800 pred našim letopočtom. Pravá škorica Cinnamomum zeylanicum, Kwai, čo v preklade z čínštiny znamená "dnes" sa vyskytovala aj v oblastiach dnešnej Číny. Botanický názov bol neskôr odvodený z arabského výrazu „amomon“ s významom "voňavá rastlina". V starovekom Egypte používali škoricu na balzámovanie tiel, ale taktiež Egypťanom dobre poslúžila pri mykóze nôh či žalúdočno - črevných problémoch. V Číne bola cennejšia ako zlato a jej obľúbenosť počas histórie rástla. Stala s jednou z najvyhľadávanejších korenín v stredovekej Európe. Cejlónska škorica je produkovaná na Srí Lanke, Indii, Madagaskare, Brazílii a v Karibiku, kým škorica cassia je hlavne produkovaná v Číne, Vietname a Indonézii.
Škorica a jej účinky
Škorica má hneď niekoľko priaznývých účinkov na náš organizmus a to: reguluje hladinu cukru v krvi, pomáha pri Alzheimerovej chorobe (blokuje vznik nepriaznivých usadenín v mozgu a dokonca ich pomáha úplne odbúrať), podporuje účinok inzulínu, mierne znižuje krvný tlak, podporuje pevnosť cievnej steny, mierne znižuje zrážanlivosť krvi, má tiež antioxidačný, antibakteriálny, fungicídny a relaxačný účinok, podporuje uvoľňovanie črevných plynov, podporuje prekrvenie sliznice žalúdka a hojenie peptických vredov.
Použitie
Škorica sa používa ako vonná prísada do sladkých jedál, niektorých druhov čokolády a kávy capuccino. Pridáva sa do kakaa, likérov a je ťažké si predstaviť jablkový koláč bez škorice. Škorica dodáva príjemnú vôňu kompótom. Škorica je jedným z mála korení ktoré môže byť konzumované priamo.
Existujú dve základné formy škorice: cejlónska (C. Verum, syn. C. zeylonicum), je svetlejšia, jemnejšia a označovaná tiež ako pravá škorica a čínska (C. cassia) je tmavšia, silnejšia a označuje sa ako nepravá škorica alebo cassia.
Škorica – škoricovník cejlónský
Škorica Cassia – škoricovník čínsky
Dávkovanie
Veľmi dôležité je to so škoricou nepreháňať a denne si dať len pol až jednu čajovú lyžičku denne, prípadne 1 až 6 gramov. Určite dávku nezvyšujte.
Vyskúšajte niektorý z týchto škoricových receptov, ktoré sa vám zobrazia po kliknutí na názov receptu: