Tekuté zlato| Téma týždňa

Pridal: zuzana jariabekova, 3.11.2014
Kategorie: Tipy a triky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
FOTKA OD VÁS
Pridal: zuzana jariabekova, 3.11.2014
Kategorie: Tipy a triky
Tekuté zlato| Téma týždňa
Pravdepodobne ste už všetci podľa názvu prišli na to, že a jedná o med. Ale ako dlho už med ľudia poznajú, na čo všetko ho používali a stále používajú alebo čo všetko med obsahuje sa dozviete v nasledujúcej téme týždňa :-) Pojmom "tekuté zlato" pomenovali ľudia med už v dávnych dobách. Medom sladili už ľudia v dobe kamennej. Starí Egypťania ho používali v stovkách liečivých receptov ale aj pri skrášľujúcich procedúrach. Členovia panovníckych rodov ho konzumovali aby boli zdravší, urastenejší a vynikali intelektom. Med obsahuje kombináciu až 180 rôznych druhov látok, z čoho 80% tvoria sacharidy (hroznový cukor glukóza, ovocný cukor fruktóza, sacharóza), zvyšok voda, enzýmy, aminokyseliny, vitamíny, rôzne minerály a stopové prvky, hormóny, farbivá či vonné látky. [caption id="" align="alignright" width="281"]Zdroj: honeyfanatic.com[/caption] Medy delíme do troch kategórií:- kvetové - tieto medy pripravujú včely z nektáru kvetov. Do tejto kategórie patria napríklad medy z ovocných stromov, ktoré sú svetlej farby a ľahko kryštalizujú alebo repkové, agátové, lipové, slnečnicové, lucernové a ďatelinové medy, ktoré sú silne aromatické a vydržia pomerne dlho v tekutom stave. Taktiež sem patria lesné medy z kvetov bylín, kvitnúcich krov a stromov.
- medovicové - pre tieto medy je typické, že ľahko kryštalizujú, často už v plástoch. Medovicové medy včely vytvárajú z medovice. Medovica je hustá sladká šťava, ktorú najčastejšie vylučujú vošky, červce a méry na konáriky a listy viacerých druhov ihličnatých a listnatých stromov. Medovicové medy sú červenohnedé, z jedle tmavozelené, z duba zelenohnedé, zo smrekovcov opadavých hnedé.
- zmiešané - majú vlastnosti oboch predchádzajúcich druhov a zvyčajne sú tmavšej farby.
KOMENTÁRE K RECEPTU