SUROVINY
100 gmaslo
2/3 + 1/4 hrnčekapráškový cukor
200 gčokoláda
4bielko
6žĺtko
1 a 1/2 hrnčekahladká múka
1/2 ČLvanilková esencia
1/2 ČLsoľ
na vysypanie formykakao
na vymastenie formymaslo
1 konzervakaramelové salko
obyčajné maslo
4bielka
40 gcukor kryštálový
150 gnasekané vlašské orechy
150 gčokoláda 55 %
100 gmaslo
Čokoládový korpus
Predhrejte rúru na 160 stupňov. Použila som formu s priemerom 27 cm, ktorú vymastíme maslom a vysypeme kakaom. Vo vodnom kúpeli rozpustíme 200 gramov čokolády. Vo veľkej mise vymiešame maslo a 2/3 hrnčeka cukru. Úplne do hradka. Pridáme žĺtka a potom rozpustenú čokoládu. Napokon vmiešame soľ a múku. Vyšľaháme bielka, najprv samé a potom aj s ¼ hrnčeka cukru – do tuha. Primiešame do hustej masy.
Cesto dáme do tortovej formy, pobúchame po pracovnej doske, nech sa uvoľnia bublinky. Dáme do rúry a pečieme 30-50 minút. Skúšame špáradlom, či je upečené. Necháme vychladnúť a potom prekrojíme na polovicu.
Karamelová plnka: 1 karamelové salko + 100 g masla
Snehový plát: 4 bielka + 40 g cukru = vyšľahané na maximálne tuhý sneh ako sa dá.
Čokoládová poleva: 150 g čokolády (s minimále 55 % obsahom kakaa) + 100 g obyčajného masla
150 g orechov nasekaných na hrubšie
Ako to dať úspešne dokopy?
Upečený a vychladnutý korpus si prekrojíme na polovicu. Polovičku plnky – Salko vymiešané s maslom (obe ingrediencie by mali byť aspoň 2 hodinky na izbovej teplote) natrieme na plát. Posypene 1/3 nasekaných orechov.
Na to dáme Snehový plát, ktorý na pečiacom papieri sušíme pri 80 stupňoch 1 hodinu v rúre. Plát by mal mať priemer ako torta, 27 cm. Ak máte inú formu torty, tak priemer plátu tomu prispôsobte.
Na snehový plát natrieme druhú polovicu plnky a posypeme druhou tretinou orechov. Na to dáme druhú polovicu korpusu a mierne postláčame, aby nám karamel povybiehal trošičku von.
Vo vodnom kúpeli si rozpustíme maslo a čokokádu a polievame vrch torty – snažíme sa polievať aj popri okrajoch, aby čokoláda sem-tam postekala. Necháme chladiť aspoň dve hodinky v chladničke a potom krájame veľkým ostrým nožom.