NajRecept.sk Torty Sacherova torta trochu inak
Sacherova torta trochu inak
Recept Sacherova torta trochu inak
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
foodblogerka Bianka    ·   3.11.2014

Sacherova torta trochu inak

Naked (holé) torty si dnes získavajú na obľube. Maškrtníci hneď vedia, čo môžu očakávať a ich predstavivosť nahrádzajú konkrétne chute na videné ingrediencie. Tieto naked torty doslova podporujú fenomén “food porn”, najmä ak z torty krásne steká karamel či čokoláda a okolo torty sa ledabolo povaľujú oriešky a pokvapkaná poleva. Na druhej strany sú tieto torty menej náročné na detailné zdobenie maslovým krémom či marcipánovými refliéfmi. Priznajme si, nie vždy máme chuť na polcentimetrový fondán a maslo s cukrom ostýchavo ho necháme na tanieriku a vyjeme len to vnútro. Recept na vytuningovanú sacherovú tortu je jednoduchý a rýchly. Naopak ohúrenie je veľkolepé a nezabudnuteľné. Viac receptov nájdete na mojom blogu www.foodblogerka.sk.

Suroviny
100 g
maslo
2/3 + 1/4 hrnčeka
práškový cukor
200 g
čokoláda
4
bielko
6
žĺtko
1 a 1/2 hrnčeka
hladká múka
1/2 ČL
vanilková esencia
1/2 ČL
soľ
na vysypanie formy
kakao
na vymastenie formy
maslo
1 konzerva
karamelové salko
obyčajné maslo
4
bielka
40 g
cukor kryštálový
150 g
nasekané vlašské orechy
150 g
čokoláda 55 %
100 g
maslo
Postup receptu
Vytlačiť
Čokoládový korpus Predhrejte rúru na 160 stupňov. Použila som formu s priemerom 27 cm, ktorú vymastíme maslom a vysypeme kakaom.  Vo vodnom kúpeli rozpustíme 200 gramov čokolády. Vo veľkej mise vymiešame maslo a 2/3 hrnčeka cukru. Úplne do hradka. Pridáme žĺtka a potom rozpustenú čokoládu. Napokon vmiešame soľ a múku. Vyšľaháme bielka, najprv samé a potom aj s ¼ hrnčeka cukru – do tuha. Primiešame do hustej masy. Cesto dáme do tortovej formy, pobúchame po pracovnej doske, nech sa uvoľnia bublinky. Dáme do rúry a pečieme 30-50 minút. Skúšame špáradlom, či je upečené. Necháme vychladnúť a potom prekrojíme na polovicu. Karamelová plnka: 1 karamelové salko + 100 g masla Snehový plát: 4 bielka + 40 g cukru = vyšľahané na maximálne tuhý sneh ako sa dá. Čokoládová poleva: 150 g čokolády (s minimále 55 % obsahom kakaa) + 100 g obyčajného masla 150 g orechov nasekaných na hrubšie Ako to dať úspešne dokopy? Upečený  a vychladnutý korpus si prekrojíme na polovicu. Polovičku plnky – Salko vymiešané s maslom (obe ingrediencie by mali byť aspoň 2 hodinky na izbovej teplote) natrieme na plát. Posypene 1/3 nasekaných orechov. Na to dáme Snehový plát, ktorý na pečiacom papieri sušíme pri 80 stupňoch 1 hodinu v rúre. Plát by mal mať priemer ako torta, 27 cm. Ak máte inú formu torty, tak priemer plátu tomu prispôsobte. Na snehový plát natrieme druhú polovicu plnky a posypeme druhou tretinou orechov. Na to dáme druhú polovicu korpusu a mierne postláčame, aby nám karamel povybiehal trošičku von. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme maslo a čokokádu a polievame vrch torty – snažíme sa polievať aj popri okrajoch, aby čokoláda sem-tam postekala. Necháme chladiť aspoň dve hodinky v chladničke a potom krájame veľkým ostrým nožom.  

   
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár