Kohút na víne

Pridal: S varechou v ruke, 10.11.2014
Kategorie: Mäso
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
...alebo "coq au vin" v tomto recepte samozrejme nesmie chýbať kohút a kvalitné červené víno, najlepšie to francúzske...Bordeaux...
FOTKA OD VÁS
Pridal: S varechou v ruke, 10.11.2014
Kategorie: Mäso
SUROVINY
kohút
najlepšie Bordeauxčervené suché víno
mrkva
pór
cesnak
šalotka
čerstvýtymián
bobkový list
zmes nakladaných húb
cukor hnedý
slanina
bravčová masť
nové korenie
čerstvo mleté korenie
soľ
- Toto je jeden z receptov, keď musíme začať variť už včera :) Takže deň pred som rozporcoval kohúta, nakrájal k nemu mrkvu, pór, cesnak, orešec (to je taká zvláštna cibuľa, ale môžete použiť aj šalotku, či obyčajnú cibuľu) priložil som bobkový list, pár guličiek nového korenia, zalial som červeným vínom a nechal som odležať celú noc.
- Na druhý deň som si nakrájal slaninu a opiekol som ju na lyžici masti, lebo bola krásne mäsová a nebol na nej takmer žiadny tuk.
- K opečenej slanine som pridal rozporcovaného kohúta a opiekol som ho z každej strany, potom som ho vybral a do výpeku som vložil zeleninu, tú ktorá bola vo víne s kohútom, tiež som ju orestoval.
- Potom som ju ochutil asi jednou lyžicou hnedého cukru a keď trošku skaramelizoval, zalial som to tým červeným v ktorom ležal celú noc kohút.
- Keď víno začalo bublať, vložil som do neho mäso, niekoľko vetvičiek tymiánu a dolial vodou...len toľko, aby bolo mäso ponorené a vložil som na 112 minút do rúry, vyhriatej na 180°C.
- Mäso bolo mäkké, odpadávalo od kosti, omáčka mi chutila, tak som ju už ani neredukoval... podával som so zemiakovou kašou a pohárom dobrého červeného vína...dobrú chuť :)
KOMENTÁRE K RECEPTU