Fotorecept | Voňavá vianočka
Bola moja celkom prvá. Na Vianoce sa u nás tradične pečie orechový a makový kysnutý závin. Pri štedrej večeri si z nich dáme len po súste, ako súčasť rituálu, ale na prvý sviatok vianočný príde ich chvíľa. Na raňajky s kakavkom či bielou kávou. Najlepšie, najpokojnejšie a najsladšie spoločné raňajky v roku :) Všetci sa na ne moc tešíme a užívame si ich ♥ Ale traz späť k vianočke. Urobila som ju k Novému roku podľa receptu, ktorý mi kedysi dala kolegyňa v práci. Je voňavá, výborná a keďže nás bolo trochu viac ako inokedy, len tak sa po nej zaprášilo. S maslom, džemom, či medom. A samozrejme kakavko nechýbalo :)
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
500 gpolohrubá múka
42 gčerstvé droždie
100 gkryštálový cukor
1 balíček vanilkový cukor
1/2 ČLsoľ
z jedného citróna citrónová kôra
3 ksžĺtok
štipka muškátový oriešok
(alebo Hera) 150 gmaslo
1/4 litramlieko
rum
60 ghrozienka
30 gmandle
(na zlepovanie)bielko
(na potretie)vajce
- Najskôr si necháme vykysnúť kvások a potom z uvedených surovín vypracujeme hustejšie cesto.
- Necháme ho vykysnúť na teplom mieste.
- Z bochníkov ušúlame jednotlivé pramene.
- Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, stred pletenca roztiahneme hranou dlane, vzniknutú priehlbinu potrieme bielkom.
- Naňu položíne druhú časť upletenú z troch prameňov. Pletieme ako vrkoč. Ten rovnako popritláčame a potrieme bielkom.
- Posledná časť je z dvoch prameňov, ktoré jednoducho skrútime.
- Celú vianočku potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľami, alebo sekanými lieskovcami.
- Pečieme pomaly na 180 stupňov asi 45 minút.
KOMENTÁRE K RECEPTU