Fotorecept | Voňavá vianočka

Fotorecept | Voňavá vianočka

Pridal: klaura, 16.11.2014

Kategorie: Pečivo

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Bola moja celkom prvá. Na Vianoce sa u nás tradične pečie orechový a makový kysnutý závin. Pri štedrej večeri si z nich dáme len po súste, ako súčasť rituálu, ale na prvý sviatok vianočný príde ich chvíľa. Na raňajky s kakavkom či bielou kávou. Najlepšie, najpokojnejšie a najsladšie spoločné raňajky v roku :) Všetci sa na ne moc tešíme a užívame si ich ♥ Ale traz späť k vianočke. Urobila som ju k Novému roku podľa receptu, ktorý mi kedysi dala kolegyňa v práci. Je voňavá, výborná a keďže nás bolo trochu viac ako inokedy, len tak sa po nej zaprášilo. S maslom, džemom, či medom. A samozrejme kakavko nechýbalo :)

FOTKA OD VÁS

Pridal: klaura, 16.11.2014

Kategorie: Pečivo

SUROVINY

500 gpolohrubá múka
42 gčerstvé droždie
100 gkryštálový cukor
1 balíček vanilkový cukor
1/2 ČLsoľ
z jedného citróna citrónová kôra
3 ksžĺtok
štipka muškátový oriešok
(alebo Hera) 150 gmaslo
1/4 litramlieko
rum
60 ghrozienka
30 gmandle
(na zlepovanie)bielko
(na potretie)vajce

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Najskôr si necháme vykysnúť kvások a potom z uvedených surovín vypracujeme hustejšie cesto.
  2. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste.
  3. Potom cesto vyklopíme na dosku, premiesime a rozdelíme ho na 9 bochníkov. Tie tiež necháme podkysnúť pod utierkou. A ideme na pletenie.
  4. Z bochníkov ušúlame jednotlivé pramene.
  5. Spodnúčasť upletieme zo štyroch prameňov. Pletenie som nefotila, akosi nebolo kedy. Tak aspoň nákres :Vždy pletieme zľava a prameň vedieme POD - NAD - POD. A opäť prvý zlava pod - nad - pod . Opakujeme kým celú dlžku nevypletieme .
  6. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, stred pletenca roztiahneme hranou dlane, vzniknutú priehlbinu potrieme bielkom.
  7. Naňu položíne druhú časť upletenú z troch prameňov. Pletieme ako vrkoč. Ten rovnako popritláčame a potrieme bielkom.
  8. Posledná časť je z dvoch prameňov, ktoré jednoducho skrútime.
  9. Celú vianočku potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľami, alebo sekanými lieskovcami.
  10. Proti posunutiu pri pečení zabezpečíme špajdlami.
  11. Pečieme pomaly na 180 stupňov asi 45 minút.
Musím sa priznať, že mne sa na jednom konci trochu zviezla. Nabudúce musím viac istiť špajdlami :)
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť