NajRecept.sk Pečivo Fotorecept | Voňavá vianočka
Fotorecept | Voňavá vianočka
Fotorecept | Voňavá vianočka
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
klaura    ·   16.11.2014

Fotorecept | Voňavá vianočka

Bola moja celkom prvá. Na Vianoce sa u nás tradične pečie orechový a makový kysnutý závin. Pri štedrej večeri si z nich dáme len po súste, ako súčasť rituálu, ale na prvý sviatok vianočný príde ich chvíľa. Na raňajky s kakavkom či bielou kávou. Najlepšie, najpokojnejšie a najsladšie spoločné raňajky v roku :) Všetci sa na ne moc tešíme a užívame si ich ♥ Ale traz späť k vianočke. Urobila som ju k Novému roku podľa receptu, ktorý mi kedysi dala kolegyňa v práci. Je voňavá, výborná a keďže nás bolo trochu viac ako inokedy, len tak sa po nej zaprášilo. S maslom, džemom, či medom. A samozrejme kakavko nechýbalo :)

NAJLEPŠIE RECEPTY

Suroviny
500 g
polohrubá múka
42 g
čerstvé droždie
100 g
kryštálový cukor
1 balíček
vanilkový cukor
1/2 ČL
soľ
z jedného citróna
citrónová kôra
3 ks
žĺtok
štipka
muškátový oriešok
(alebo Hera) 150 g
maslo
1/4 litra
mlieko
rum
60 g
hrozienka
30 g
mandle
(na zlepovanie)
bielko
(na potretie)
vajce
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Najskôr si necháme vykysnúť kvások a potom z uvedených surovín vypracujeme hustejšie cesto.
  2. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste.
  3. Potom cesto vyklopíme na dosku, premiesime a rozdelíme ho na 9 bochníkov. Tie tiež necháme podkysnúť pod utierkou. A ideme na pletenie.
  4. Z bochníkov ušúlame jednotlivé pramene.
  5. Spodnúčasť upletieme zo štyroch prameňov. Pletenie som nefotila, akosi nebolo kedy. Tak aspoň nákres :Vždy pletieme zľava a prameň vedieme POD - NAD - POD. A opäť prvý zlava pod - nad - pod . Opakujeme kým celú dlžku nevypletieme .
  6. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, stred pletenca roztiahneme hranou dlane, vzniknutú priehlbinu potrieme bielkom.
  7. Naňu položíne druhú časť upletenú z troch prameňov. Pletieme ako vrkoč. Ten rovnako popritláčame a potrieme bielkom.
  8. Posledná časť je z dvoch prameňov, ktoré jednoducho skrútime.
  9. Celú vianočku potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľami, alebo sekanými lieskovcami.
  10. Proti posunutiu pri pečení zabezpečíme špajdlami.
  11. Pečieme pomaly na 180 stupňov asi 45 minút.
Musím sa priznať, že mne sa na jednom konci trochu zviezla. Nabudúce musím viac istiť špajdlami :)

Video ochutnávky

Krátke video ochutnávky, ktorým neodoláte

Zbierky receptov

Vyberajte z najlepších receptov na jednom mieste

Viac zbierok
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár

Najnovšie recepty

Každý deň tipy na chutný chod pre celú rodinu

Viac receptov