NajRecept.sk Dezerty Fotorecept | Slivkovo-pistáciový koláč s kardamónovou prichuťou
Fotorecept | Slivkovo-pistáciový koláč s kardamónovou prichuťou
Fotorecept | Slivkovo-pistáciový koláč s kardamónovou prichuťou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas-tastyfood    ·   18.11.2014

Fotorecept | Slivkovo-pistáciový koláč s kardamónovou prichuťou

Viem, viem, ze som dlho nic nepublikovala. Varila som , piekla som vela novych veci, len som nestihala. Boli u nas nasi mladi a samozrejme, ze deti su prvorade. Dufam, ze tymto postom postesim aspon niekoho z vas. Je tu uz jesenne obdobie a to je cas na kolaciky s jablckami, hruskami a samozrejme slivkami. Typicke jesenne ovocie v nasich koncinach. Ak najdem nieco zaujimave, tak mozno urobim aj nieco s tekvicou. Mam vela planov, len keby toho casu bolo viac a koniec koncov aj zaludok mame iba jeden. Dnes vam ponukam jeden vyborny slivkovy kolac s pistaciami. Kolac je dochuteny kardamonom, ktory posuva uroven chuti minimalne o jeden level vyssie a s pridanym kopcekom vanilkovej zmrzliny chuti priam bozsky. Cesto je vlacne a pistacie okrem jemneho sfarbenia obohacuju chut tohoto skveleho kolaca. Velmi doporucujem vyskusat ho. Ozdobiť si ho môžete podľa vlastného uváženia.

Suroviny
175 g
maslo
175 g
práškový cukor
(veľkosť L) 3 x
vajce
175 g
polohrubá múka
(mleté, nesolené) 75 g
pistácie
1 KL
prášok do pečiva
8-10 strukov
kardamon
(viď na foto, väčšie) 6-8 ks a 4 na vrch koláča
slivky

Ozdoba (podľa mňa):

8 mini cukríkov, niektoré sú namočené v roztopenej bielej čokoláde (asi 3 malé kocky) a obalené v mletých pistáciách
marshmallow
8 ks
mätové lístky
mleté, na posypanie 1 PL (túto ozdobu môžeme vynechať, stačí, ak upčcený koláč jemne poprášime s práškový cukrom)
pistácie
Postup receptu
Vytlačiť
  • Slivky umyjeme, odkostkujeme a pokrajame na mensie kocky.
  • Odlozime stranou.
  • V maziariku si potlcieme kardamonove struky.
  • Supky odstranime a zrniecka pridame k presiatej muke.
  • Maslo vymiesame s praskovym cukrom.
  • Po jednom zaslahame vajcia.
  • Pridame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva, kardamonovymi semiackami  a mletymi pistaciami.
  • Premiesame, kym sa nam obe hmoty nespoja.
  • Ak je cesto velmi huste, mozno pridat 2-3 PL mlieka. Ja som nepridavala.
  •  Dno tortovej formy ( priemer 20 cm) vystelieme papierom na pecenie.
  • Polovicu hmoty rozotrieme do formy.
  • Ulozime na kocky pokrajane slivky a prikryjeme druhou polovicou cesta.
  • Na vrch ulozime rozpolene slivky ( vnutornou stranou hore).
  • Pecieme vo vyhriatej rure pri 180 stupnoch C 40-50 minut. Kontrola spajlou. Cesto a nesmie lepit na spajlu.
  • Vyberieme z rury a nechame mierne ochladit.
  • Kolac vyberieme z tortovej formy,  prelozime na mriezku a nechame uplne vychladit.
  • Odstranime papier na pecienie a prelozime na podnos, na ktorom kolac (tortu)  budeme podavat.
Mozno dozdobit alebo iba porasit praskovym cukrom. Vyborne sa k tomuto kolacu hodi creme fraiche alebo kopcek vanilkovej zmrzliny. Prajem vam dobru chut!

 
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár