NajRecept.sk Tipy a triky Téma | Čaje
Téma | Čaje
Recept Téma | Čaje
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
zuzana jariabekova    ·   13.10.2014

Téma | Čaje

Téma | Čaje

Pomaly ale isto k nám zavítala jeseň a chladnejšie dni si radi spríjemníme šálkou teplého čaju. Odkiaľ tento termín pochádza, čo presne znamená a aké rôzne typy čajov si môžete doma pripraviť sa dozviete v našej téme týždňa :-)

Čaj (茶 - čcha v mandarínskom a kantonskom dialekte)

-nápoj, ktorý sa pripravuje lúhovaním lístkov rastliny čajovníka v horúcej vode. Názov "čaj" sa však používa aj pre označenie samotných lístkov. Toto označenie sa používa napríklad aj pre iné odvary a nálevy z rozličných byliniek a rastlín, či sušeného ovocia.

Jedna ľudová čínska báj hovorí, že čaj objavil čínsky cisár Šen - nung asi pred 5000 rokmi. Šen - nung bol zakladateľom čínskej medicíny a jeho zvykom bolo piť len prevarenú vodu. Chodil na rôzne výpravy a cesty, pri ktorých poznával rôzne rastliny a byliny. Na jednej z takýchto ciest mu do kotlíka pri varení vody padli listy čajovníka. Iná báj spomína, že sa rozhodol skúmať lekárske účinky čajovníka.

Čaj ako taký sa tešil popularite po tisícročia. Dokonca v 8. storočí sa spisovateľ Lu Ju rozhodol napísať prvú známu knihu o čaji - Klasické pojednanie o čaji. Inovoval sa dokonca aj spôsob distribúcie čaju. Zozbierané listy čajovníka sa drvili a miešali s prísadami a následne boli zlepené do čajových tehličiek. Čajové tehličky sa používali dokonca aj ako platidlo, avšak tieto tehličky  nevydržali rozvozy z Číny do Európy, ktoré v tom čase trvali aj niekoľko mesiacov. Preto sa čajové lístky pred rozvozom sušili na slnku a fermentovali aby vydržali aj takú dlhú cestu. Postupom času sa čaj rozšíril z Číny do Kórei, Japonska či Anglicka a napokon do celého sveta.

Príprava čaju v Európskom regióne

Čaj pripravíme zalievaním sypaného alebo vreckového čaju do čajového hrnčeka. Základným pravidlom je, že ČAJ MÁ BYŤ NASYPANÝ AKO PRVÝ, až potom ho zalejeme horúcou vodou. Čaje, ktoré majú krátku dĺžku oxidácie sa zalievajú vodou s teplotou cca od 75°C – 90 °C. Toto platí pre zelený a biely čaj. Čaje s dlhšou oxidáciou sa zalievajú s vodou s teplotou cca od 95 °C – 100 °C. Lúhovanie tiež závisí od typu čaju. Ak máte doma vreckový čaj, je dôležité dodržať množstvo vody,ktorá je napísaná na balení čaju. Pri sypanom čaji je vhodné ak jednu čajovú lyžičku zalejeme 200 ml vody. Tento pomer je však orientačný, upraviť si ho môžete podľa vlastnej chuti. Do čaju sa ako sladilo zvykne pridávať napríklad cukor, med, citrón, mlieko či ovocná zaváranina.

Čaj proti stresu

Ingrediencie:
  • medovka - 50 g
  • mäta prieporná - 50 g
  • semená anízu - 50 g
  • vriaca voda - 300 ml
Postup prípravy nájdete tu: Čaj proti stresu
   

Čarovný nápoj na nádchu

Ingrediencie:
  • Postup:voda - 1 l
  • mletý zázvor - 1 PL
  • med - 3 - 4 PL
  • mäta - 2 lístky
  • citrónová šťava - 5 PL
  • mleté korenie - štipka
Postup:
Postup prípravy nájdete tu: Čarovný nápoj na nádchu
A v čom je najlepšie čaje podávať? Pozrite si galériu originálnych hrnčekov tu.

 

Komentáre k receptu
Fuxoo    ·   29.9.2022   ·   Odpovedať   ·  

Najlepšie čaje sú naše slovenské zbierane priamo z prírody. Kto si nemôže alebo nevie nazbierať, tak viem, že špičkou na trhu čo sa týka kvality sú Agrokarpaty. Všetko maju zo slovenská a čajíky mi veľmi chutia :) https://agrokarpaty.com/kategoria-produktu/caje/

Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár