Apple pie s karamelom a orechami

Pridal: Love.muffin, 25.10.2014
Kategorie: Dezerty
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Sladká vôňa jabĺčok je pre mňa ako vôňa jesene, moje najobľúbenejšie obdobie v roku. Takýto jablkový koláč alebo "Apple pie" sa považuje za jednu z mnoho kultúrnych ikon USA, ako symbol ich národnej hrdosti. Hovorím si - maslové cesto, jablká, orechy či škorica? Veď to všetko je aj naše! Do môjho koláča som okrem našich slovenských jabĺčok pridala aj vrstvu karamelu a vlašských orechov.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Love.muffin, 25.10.2014
Kategorie: Dezerty
SUROVINY
280 ghladká múka
175 g (studené)maslo
3 PL (studenej)voda
štipkasoľ
1 ksvajce
2 PLcukor práškový
5 ksjablko
300 g (skaramelizované)salko
4 - 5 hrstí (najmeno nasekaných)vlašské orechy
- Vo väčšej miske si zmiešame múku so soľou, pridáme na kocky nakrájané studené maslo a rukou vypracujeme mrveničku. Pridáme aj vodu a vajce a vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na pol hodinu do chladničky.
- Zatiaľ si ošúpeme a najemno nakrájame jablká (odporúčam použiť nejaký kuchynský sekací robot alebo "chopper" aby boli nasekané naozaj najemno).
- Jablká nestrúhajte, lebo pustia veľa šťavy a tá rozmočí cesto. Aby jablká rýchlo nezhnedli je dobré ich pokvapkať citrónovou šťavou kým ich budeme plniť do koláča.
- Cesto si rozdelíme na dve polky. Na pomúčenej doske si rozvaľkáme jednu polku na okrúhly plát a vystelieme ním dno a okraje formy (veľká forma na torte, netreba vymastiť lebo cesto obsahuje dosť masla).
- Cesto potrieme skaramelizovaným salkom a posypeme orechmi. Navrstvíme jablká a opatrne ich uhladíme.
- Druhú polku cesta tiež vyvaľkáme a prikryjeme ňou celý koláč. Prevažujúce okraje cesta spojíme aby nám počas pečenia nevytekala šťava a nerozmočila koláč.
- Do vrchného cesta urobíme špáratkom niekoľko dierok aby malo kadiaľ unikať teplo.
- Koláč pečieme cca 40 minút v predhriatej rúre na 180 stupňov. Krájame ho až keď je úplne vychladený.
KOMENTÁRE K RECEPTU