NajRecept.sk Tipy a triky Téma týždňa | Hubová sezóna
Téma týždňa | Hubová sezóna
Recept Téma týždňa | Hubová sezóna
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
zuzana jariabekova    ·   9.9.2014

Téma týždňa | Hubová sezóna

Téma týždňa | Hubová sezóna

Slovensko je okrem iného známe aj tým, že jeho lesy sú plné rozmanitých húb. Hubová sezóna u nás trvá od roztopenia snehu po jeho opätovné napadnutie. Každá z húb ale rastie iba určité obdobie. Viete, aké sú základné pravidlá pri zbere a konzumovaní húb, ako postupovať pri otrave hubami a aké najchutnejšie jedlá z húb si môžete pripraviť? Ak nie,tak čítajte našu tému týždňa. :-) Najdôležitejšia zásada pri zbere húb je tá, že zbierajte len také huby, ktoré poznáte. Dôležité je však aj správne uschovávanie a sušenie húb. Čerstvé huby v chladničke uschovávajte maximálne jeden týždeň, ak ste ich nakrájali, skonzumujte ich čím skôr (najlepšie ešte v ten deň) a jedlo, ktoré si z húb pripravíte ohrievajte maximálne 1-krát a .  Huby sú veľmi ťažké na trávenie a preto si radšej dávajte menšie porcie inak by vám mohlo prísť nevoľno. Ľudia, ktorí však majú dlhodobé problémy s obličkami, žalúdkom alebo pečeňou by sa mali jedlám z húb vyhýbať natrvalo. Stane sa, že niektorí z nás dobre nerozpoznajú huby, ktoré zbierame a po konzumácii sa priotrávime. Čo robiť v takomto prípade? Prvým príznakom je nevoľnosť, kŕče, vracanie, hnačky, potenie, poruchy videnia a sťažené dýchanie. V takomto prípade treba okamžite vyhľadať lekársku pomoc a nečakať, kým príznaky odoznejú. Niekedy je dobré ponechať si zvyšky jedla, aby lekári vedeli rýchlejšie určiť vašu diagnózu. Po správnom spracovaní húb si z nich môžete pripraviť naozaj chutné jedlá. Receptov s hubami nájdete všade neúrekom, takže sme sa rozhodli priniesť vám tie najlepšie ;-)

Hubové cheese burgers

Suroviny: Marinované huby:
  • hlavy šampiňónov - 4 veľké kusy (alebo huby portobello)
  • olivový olej - 1 a 1/2 L
  • tamari - 1 L
  • bazalka - 1 L
Slnečnicový syr:
  • namočené slnečnicové semienka - 1 a 3/4 šálky
  • lahôdkové droždie - 1/3 šálky
  • citrónová šťava - z 1/2 ks
  • cesnak - 2 strúčiky
  • tamari - 1/2 - 2 L
  • soľ
  • provensálske bylinky
Náplň:
  • cherry paradajky
  • čerstvý rozmarín
  • šalátová uhorka
  • ľadový šalát
Postup:
  1. Marinujeme huby: ingrediencie na marinádu poriadne zmiešame pidáme trošku vody a huby zalejeme.
  2. Necháme marinovať asi 2-5 hodín.
  3. Sušíme pri 40-45°C po dobu asi 3 hodín, až kým zmäknú, stmavia sa a začnú nádherne voňať.
  4. Slnečnicový syr: Všetky ingrediencie zmixujeme do hladka aby bola zmes hustá, ale dala sa rozotierať. Ochutnáme, v prípade potreby dochutíme a necháme odležať pár hodín v miske.
  5. Keď je všetko pripravené do klobúčikov nanesieme vrstvu syru a zeleniny podľa chuti.

Užívame a nevieme sa dojesť!

Hubové ragú

Suroviny:

  • čerstvé huby
  • cibuľa - 1ks
  • zelená paprika - 2 ks
  • rajčina - 2 ks
  • chilli paprička - 1 ks
  • rasca
  • mleté čierne korenie
  • červená paprika
  • soľ
  • cestoviny - 1 balenie
Postup:
  1. Huby prinesieme z lesa alebo supermarketu a očistíme ich.
  2. Podusíme na cibuľke, posolíme, pokoreníme ľubovoľným korením,  pridáme zelenú papriku, nakrájanú chilli papričku a spolu za občasného podlievania dusíme, kým huby nezmäknú.
  3. Potom pridáme nakrájané paradajky, poprášime mletou červenou paprikou a troškou hladkej múky.
  4. Podlejeme a spolu prevaríme.
  5. Podávame s cestovinami, alebo len tak s chlebom.

Dobrú chuť! :-)

  Pre vášnivých hubárov existuje aj niekoľko mobilných aplikácií na rozpoznanie húb a s tipmi na dobré hubárske lokality. Nižšie vám prinášame odkaz na ich stiahnutie. Aplikácia s názvom Výskyt húb (Android a iOS)
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár