Pistáciovo limetkový koláčik
Tento recept je bezlepkový. Robila som ho pre moju kamošku na narodeniny.
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
100 gpolenta
1 ČLprášok do pečiva
(sekané) 250 gpistácie
(izbovej teploty) 250 gmaslo
250 gkryštálový cukor
2 ksvajce
4 kslimetka
Na polevu:
200 g (alebo bánovecká nátierka - vobec nepoznať rozdiel) philadelphia
2 kslimetka
200-250 gpráškový cukor
Na ozdobu:
limetka
pistácie
- Predhrejeme si rúru na 160 °C.
- Do tortovej formy s priemerom 28 cm si dáme papier na pečenie, alebo vzmastíme a vysypeme bezlepkovou múkou (ak chceme aby bol zákusok celý bezlepkový).
- Do jednej misky si vymeriame polentu, pistácie, prášok do pečiva a premiešame.
- V druhej miske vyšlaháme maslo a cukor asi 5 min.
- Pridáme vajíčka a po jednom zašlaháme.
- Šťavu z 3 limetiek aj s dužinou a len šťavu z jednej limetky pridáme do misky so suchými ingredienciami.
- Premiešame, pridáme do misky s maslom a poriadne zamiešame.
- Vylejeme do tortovej formy a utlapkáme aby bola zmes rovnomerne rozložená.
- Dáme piecť na 1 hodinu (možno viac – záleží na rúre – treba kontrolovať).
- Spravíme test špajdlou – vpichneme do stredu, ak na nu nie je hmota nalepená – vytiahneme ju čistú – vtedy je koláčik hotový.
- Necháme úplne vychladnúť, až potom vyberáme z formy.
- Polevu si pripravíme nasledovne – nátierku šlaháme s cukrom a so šťavou z dvoch limetiek, kým nemáme spojenú hmotu.
- Vložíme do chladničky a koláč zdobíme až keď je úplne vychladnutý.
KOMENTÁRE K RECEPTU