Paradajková kapusta s fašírkami z muffinovej formy

Recept Paradajková kapusta s fašírkami z muffinovej formy

Pridal: adkas-tastyfood, 29.9.2014

Kategorie: Mäso, Mleté mäso

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tento recept som pridala hlavne kvôli deťom - nech majú stále po ruke recept na starú dobrú klasiku slovenskej kuchyne. Ako dieťa som nikdy nemala rada fašírky a ani dnes tomu nie inak, k paradajkovej kapuste však musia byť. Kapustu milujem v každej podobe, teda okrem Koložvárskej kapusty. Toto je asi jediné jedlo, ktoré ja veľmi nemusím. A ešte špagety ale o tom už asi v inom príspevku. Za zmienku stojí príprava fašíriek, ktoré pečiem v muffinovej forme. Fašírky tak nie sú nasiaknuté olejom a sú menej mastné. Snažím sa nahovárať si, že takto ,,nasucho" sú aspoň v trochu zdravšej verzií :) Rozpis je na 12 kusov a 6 porcií.

FOTKA OD VÁS

Pridal: adkas-tastyfood, 29.9.2014

Kategorie: Mäso, Mleté mäso

SUROVINY

Fašírky:

(mleté) 500 gpliecka
2 ks (ja som dala 4 lebo som ich mala malé)vajce
3 kssucháre
1 kscubuľa
(strúčiky, podľa chuti) 2-4 kscesnak
soľ
mleté čierne korenie
2-3 PLolej
strúhanka

Paradajková kapusta:

(hlávková) 1000 gkapusta
100 gparadajkový pretlak
1 kscibuľa
1 a 1/2 PLhladká múka
3 PLolej
soľ
korenie
kmín
trochucukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Fašírky:
  1. Mäso umyjeme, osúčime a pomelieme.
  2. Sucháre namočíme do studenej vody.
  3. Cibuľu očistíme, nakrájame na drobné kocky a na malom množstve oleja orestujeme dosklovita.
  4. Odstavíme bokom a necháme vychladnúť.
  5. Cibuľa podusená na oleji dodá fašírkam lepšiu chuť ako keď ju dáme do fašíriek surovú.
  6. K mletému mäsu pridáme vyžmýkané sucháre, vajcia opraženú cibuľu, prelisovaný cesnak, soľ a mleté čierne korenie.
  7. Veľmi dobre vymiešame a z masy tvarujeme guľky rovnakej veľkosti tak, aby nám vyšlo 12 kúskov.
  8. Obalíme v strúhanke (nemusi sa) a vrch jemne potrieme olejom.
  9. Muffinovu formu iba jemne vytrieme metličkou namočenou v oleji a uložíme do nej fašírky.
  10. Pečieme vo vyhriatej rure pri 180 °C do zlatista.
Paradajková kapusta:
  1. Kapustu nakrájame na kocky.
  2. Vložíme do hrnca, pridáme paradajkový pretlak, kmín, soľ, korenie a zalejeme nie veľkým množstvom vody (dáme iba toľko vody, aby bola kapusta zakrytá) a uvaríme kapustu do mäkka.
  3. Keď je kapusta mäkká, pripravíme zápražku - nalejeme do paradajkovej kapusty a necháme ešte prevrieť.
  4. Ak je kapusta veľmi hustá, rozriedime vodou.
  5. Dochutíme podľa potreby soľou, korením a cukrom. Niekto nedáva cukor ale ja mám rada paradajkové veci s trochou cukru. Na uvedené množstvo pridáme asi 3/4 PL cukru.
Zápražka:
  1. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobné kocky.
  2. Orestujeme ju na malom množstve oleja.
  3. Keď je sklovitá, pridáme múku a chvíľu spolu popražíme. Mieľame, aby neprihorela múka.
  4. Keď je múka jemne ružová, podlejeme malým množstvom vody a pridáme k uvarenej kapuste. Krátko spolu prevaríme.
  5. V prípade potreby ešte dochutíme a odstavíme z ohňa.

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť