Paradajková kapusta s fašírkami z muffinovej formy

Pridal: adkas-tastyfood, 29.9.2014
Kategorie: Mäso, Mleté mäso
Nahraj fotku a pochváľ sa
Tento recept som pridala hlavne kvôli deťom - nech majú stále po ruke recept na starú dobrú klasiku slovenskej kuchyne. Ako dieťa som nikdy nemala rada fašírky a ani dnes tomu nie inak, k paradajkovej kapuste však musia byť. Kapustu milujem v každej podobe, teda okrem Koložvárskej kapusty. Toto je asi jediné jedlo, ktoré ja veľmi nemusím. A ešte špagety ale o tom už asi v inom príspevku. Za zmienku stojí príprava fašíriek, ktoré pečiem v muffinovej forme. Fašírky tak nie sú nasiaknuté olejom a sú menej mastné. Snažím sa nahovárať si, že takto ,,nasucho" sú aspoň v trochu zdravšej verzií :) Rozpis je na 12 kusov a 6 porcií.
Pridal: adkas-tastyfood, 29.9.2014
Kategorie: Mäso, Mleté mäso
SUROVINY
Fašírky:
Paradajková kapusta:
- Mäso umyjeme, osúčime a pomelieme.
- Sucháre namočíme do studenej vody.
- Cibuľu očistíme, nakrájame na drobné kocky a na malom množstve oleja orestujeme dosklovita.
- Odstavíme bokom a necháme vychladnúť.
- Cibuľa podusená na oleji dodá fašírkam lepšiu chuť ako keď ju dáme do fašíriek surovú.
- K mletému mäsu pridáme vyžmýkané sucháre, vajcia opraženú cibuľu, prelisovaný cesnak, soľ a mleté čierne korenie.
- Veľmi dobre vymiešame a z masy tvarujeme guľky rovnakej veľkosti tak, aby nám vyšlo 12 kúskov.
- Obalíme v strúhanke (nemusi sa) a vrch jemne potrieme olejom.
- Muffinovu formu iba jemne vytrieme metličkou namočenou v oleji a uložíme do nej fašírky.
- Pečieme vo vyhriatej rure pri 180 °C do zlatista.
- Kapustu nakrájame na kocky.
- Vložíme do hrnca, pridáme paradajkový pretlak, kmín, soľ, korenie a zalejeme nie veľkým množstvom vody (dáme iba toľko vody, aby bola kapusta zakrytá) a uvaríme kapustu do mäkka.
- Keď je kapusta mäkká, pripravíme zápražku - nalejeme do paradajkovej kapusty a necháme ešte prevrieť.
- Ak je kapusta veľmi hustá, rozriedime vodou.
- Dochutíme podľa potreby soľou, korením a cukrom. Niekto nedáva cukor ale ja mám rada paradajkové veci s trochou cukru. Na uvedené množstvo pridáme asi 3/4 PL cukru.
- Cibuľu očistíme a nakrájame na drobné kocky.
- Orestujeme ju na malom množstve oleja.
- Keď je sklovitá, pridáme múku a chvíľu spolu popražíme. Mieľame, aby neprihorela múka.
- Keď je múka jemne ružová, podlejeme malým množstvom vody a pridáme k uvarenej kapuste. Krátko spolu prevaríme.
- V prípade potreby ešte dochutíme a odstavíme z ohňa.