Palacinky s džemom

Pridal: Katka, 9.9.2014
Kategorie: Sladké jedlá
Nahraj fotku a pochváľ sa
Palacinky zbožňujem už od svojho útleho detstva. Pamätám si keď som ich ešte potajme brala čerstvo upečené, horúce a vychutnávala si ich len tak samé bez džemu či tvarohu. S ich vôňou a chuťou sa vždy vrátim do čias bezstarostného detstva. Pridajte sa aj vy a vráťte sa s nimi o niekoľko rokov späť. Nemyslite na nič, len si vychutnávajte tú sladkú vôňu a chuť. Pamätám si ako som ich piekla po prvý krát, všetky do jednej sa mi potrhali, niektorým sa podarilo pripiecť a nakoniec zničiť panvicu. Tak som sa na ne tešila, že mi ich nakoniec musela upiecť moja babka, ktorá keď uvidela ten výbuch v kuchyni sa len pousmiala nad mojou nešikovnosťou. Pozorne som ju sledovala a tak som sa naučila niekoľko dôležitých grífov pri ich príprave. Je naozaj dôležité mať dobrú panvicu, ktorú aj tak treba vždy potrieť trochou oleja, aby sa vám ľahko obracali a rovnomerne opiekli. Palacinky nie sú len tak hocaké sladké jedlo, sú dezertom či sladkým jedlom, ktorým nepokazíte nič a môžete ich pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Ako túto sladkú pochúťku pripravujete vy?
Pridal: Katka, 9.9.2014
Kategorie: Sladké jedlá
SUROVINY
Plnka:
- Ako prvé zmiešame metličkou mlieko s vajíčkami.
- Múku preosieme, pridáme k nej sódu bikarbónu spolu so soľou a dobre túto zmes premiešame.
- K mlieku postupne primiešavame múkovú zmes. Vznikne nám tekuté cesto, ktoré však na vzduchu pomaly hustne preto si odložte trochu mlieka na mierne zriedenie.
- Panvicu rozohrejeme a potrieme troškou oleja. Panvicu potierame pred každou palacinkou zvlášť aby sme predišli pripečeniu cesta a lepšie sa nám otáčali.
- Nalejeme žufanku cesta, ktoré krúživými pohybmi rozlejeme po celej ploche panvice a opečieme z jednej strany. Ak ste profíkom, ktorý dokáže palacinky otáčať vo vzduchu môžete ich otočiť takto jednoducho alebo si pomôcť obracačkou a opiecť palacinku aj z druhej strany do zlata.
- Upečenú palacinku odložíme, potrieme vrstvou džemu a preložíme podľa vkusu na trojuholník, prípadne zrolujeme. Ozdobíme šľahačkou a podávame.