Hovädzí guláš

Pridal: Varic Daniel, 19.9.2014
Kategorie: Polievky
Nahraj fotku a pochváľ sa
Guláš je podľa Wikipédie výdatná, hustá polievka, ktorej podstatu tvorí dusené a varené hovädzie mäso. Ďalej sa z tohto prameňa dozvedáme, že slovo guláš je síce prevzaté z maďarčiny (gulyás), no základ maďarského slova s veľkou pravdepodobnosťou pochádza z východoslovenského slova guľa, ktoré vraj dodnes v Spiši a Above označuje čriedu dobytka. To len tak, keby ste chceli nejakého južného suseda rozčúliť do zdravej paprikovej farby. Zaručene skvelých receptov na guláš je nespočetne veľa a je otázkou chuti a tradície, čo do neho pridáte. Moja varianta je dosť minimalistická, a vyniká v nej najmä chuť mäsa. Preto by malo byť kvalitné a dobre pripravené. Ak máte chuť na sýte a mocné jedlo, vyskúšajte.
Pridal: Varic Daniel, 19.9.2014
Kategorie: Polievky
SUROVINY
- Mäso očistite od šliach a blán a prebytočného tuku (malé množstvo neškodí, práve naopak).
- Pokrájajte ho na väčšie kúsky (3-4 centimetre) a odložte bokom.
- Cibuľu pokrájajte na malé kocky (0,5 – 1 cm). Zvyknem opiecť obe ingrediencie samostatne, mám tak lepšiu kontrolu nad stupňom opečenia.
- Takže najprv na rozpálenom tuku osmažte cibuľu do zlatohneda, aby získala príjemnú karamelovú vôňu. V nijakom prípade neodchádzajte od panvice.
- Keď je cibuľa hotová, odstavte ju z ohňa a primiešajte najprv papriku a keď sa rozvonia, tak aj pretlak.
- Cibuľovú masu rozmixujte. Nemusíte tak cibuľu rozvárať a lepšie a vám bude odhadovať hustota šťavy.
- Pastu odložte bokom.
- Teraz príde na rad mäso. Cieľom je poriadne ho aspoň z jednej strany opiecť tak aby zhnedlo. Dochádza tu k Maillardovej reakcii, ktorej výsledkom bude chutnejšie mäso (a dokonca ho budete vnímať ako šťavnatejšie).
- Aby sa dobre opieklo, rozpáľte na veľkej panvici asi 2 lyžice masti a rozložte na ňu polovicu mäsa. Nemiešajte, nechajte pripiecť 1-2 minúty a zopakujte s druhou polovicou.
- Mäso vyberte a do panvice vlejte asi 2 dcl vody a odvarte pripečené kúsočky.
- Prichádza konečná a najdlhšia fáza prípravy. Do väčšieho hrnca vložte mäso, cibuľovú pastu a vodu z panvice.
- Prikryte a varte na miernom ohni 1,5 – 2 hodiny.
- Občas premiešajte, osoľte podľa chuti a sem-tam dolejte trocha vody.
- Po cca 1,5 hodine by malo byť mäso dostatočne mäkké, po 2 a viac hodinách sa začnú oddeľovať vlákna, ktoré dodatočne zahustia šťavu.
- Odporúčam podávať s čerstvým domácim chlebom a jemnými plátkami cibule.