12 hodinové kačacie stehienká s celerovo-zemiakovou kašou

Pridal: figovnik, 8.9.2014
Kategorie: Kačacie mäso, Mäso
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Toto jedlo nepotrebuje veľa námahy, ani dlhé státie pri sporáku. Jednoducho len čas a trpezlivosť. Kačka sa odmení rozpadávajúcim ružovým mäskom. A ráno vstávať na vôňu mäska bolo tiež príjemné. :)
FOTKA OD VÁS
Pridal: figovnik, 8.9.2014
Kategorie: Kačacie mäso, Mäso
SUROVINY
4 stehná (alebo iné časti kačky, poprípade celá)kačka
soľ
rasca
mlieko
Na kašu:
500 g (ošúpaných, omytých)zemiaky
200 g (ošúpaný, omytý)celer
Na červenú kapustu:
500 g (červená alebo biela)kapusta
1 ks (malá)cibuľa
3 PLolej
4-5 ksbobkový list
čierne korenie
soľ
4-5 PLcukor
iné korenie, kto má čo rád
Aby som vedela ľahšie vysvetliť časový rozvrh, napíšem príklad ako som to robila ja. V piatok večer som stehienká vložila do misky a zaliala mliekom – úplne aby sa ponorili. Toto som zatvorila a dala do chladničky.
- V sobotu o polnoci stehienká vybereme zlejeme mlieko a osušíme ich.
- Položíme ich na pekáč, osolíme a okoreníme rascou, môže byť mletá aj celá, kto ako chce.
- Soli sa nebojíme – ja používam hrubú morskú.
- Pekáč zatvoríme (prikryjeme alobalom) a dáme to rúry ktorú si nastavíme na 90 °C. Môžeme ísť kľudne spať.
- Nastavíme si budík na 7mu ráno. V rúre zvýšime teplotu na 110-120 °C a pekáč ešte neotvárame.
- Môžeme ísť ďalej spať :) Okolo 12 tej na obed vyberieme pekáč a otvoríme ho.
- Kačku pooblievame s vlatnou šťavou ktorú vypotila.
- Zase zvýšime teplotu na 150 °C dopečieme asi 15-20 min (pokiaľ sa jedná len o stehienká, ak ide o celú kačku tak ešte aspoň hodinu jej dáme).
- Celerovo – zemiaková kaša : zemiaky a celer pokrájeme na kocky (už ošúpané).
- Vložíme do hrnca a napustíme vodu aby sa potopili.
- Pridáme asi 1 PL soli.
- Necháme vrieť.
- Vidličkou postupne kontrolujeme a keď je všetko mäkké vypneme.
- Vodu zlejeme a ponorným mixérom všetko rozmixujeme.
- Okoreníme podľa chuti a dosolíme.
- Korenie odporúčam mletý muškátový oriešok, biele korenie, čierne korenie alebo poprípade čerstvé bylinky (rozmarín, tymián).
- Červená kapusta : v hrnci si zohrejeme olej, a pridáme na jemno pokrájanú cibuľku trochu opečieme.
- Pridáme kapustu pokrájanú na jemné slížiky.
- Premiešame, pridáme bobkový list, soľ, korenie.
- Zatvoríme pokrievkou.
- Po 10 min pridáme cukor, znova premiešame a necháme ešte 5-10 min povariť.
KOMENTÁRE K RECEPTU