NajRecept.sk Tipy a triky Téma týždňa | Energeťák Pepka Námornika
Téma týždňa | Energeťák Pepka Námornika
Recept Téma týždňa | Energeťák Pepka Námornika
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
barborka    ·   3.8.2014

Téma týždňa | Energeťák Pepka Námornika

Téma týždňa |  Energeťák Pepka Námornika

  Prinášame vám ďalší diel témy týždňa. Tento krát sme si posvietili na zelený zázrak s názvom špenát.  Odhalíme jeho pozitívne účinky a samozrejme k tomu pridáme niekoľko overených receptov s touto zelenou pochúťkou.

Špenát:

Pod týmto názvom si nie každý predstaví niečo chutné, práve naopak. Špenát si mnoho z nás pamätá z detských čias, kedy sme ho ako deti zbadali v školskej jedálni a mali sme chuť okamžite ujsť. Od tej doby si ho niektorí ľudia fixujú ako ,,to čo neznášam“. Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, že to môže byť zlou prípravou? Tento listový pokrm v sebe skrýva množstvo látok prospešných pre naše telo a pokiaľ sa ho naučíte správne pripravovať, stane sa jedným z vašich obľúbených jedál.

Pozitívne účinky:

Špenát obsahuje veľké množstvo antioxidantov, prospešných nie len pre vlasy a nechty. Pozitívne vplýva na kožné ochorenia ako je akné, taktiež pri liečbe bradavíc a kurích ôk.  Znižuje hladinu cholesterolu. Priaznivo pôsobí pri žalúdočných problémoch ako sú vredy, pri zápaloch slizníc v hltane, ústach.  Pomáha pri trávení a zabraňuje zápche. Okrem toho znižuje riziko vzniku kŕčových žíl, znižuje krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Aj z týchto dôvodov je dôležité aby sme sa naučili vnímať jedno nie len ako pôžitok chutí, ale aj ako zdravý doping pre naše telo.

Recepty:

Taštičky plnené špenátom a ricottou

Suroviny:
Cesto:
  • 180 g hladká pšeničná múka
  • 40 g   hladká pohánková múka
  • 1 ks    vajce
  • 1 ks     žĺtok
  • 75 ml voda
  • štipka soli
Špenátová plnka:
  • 125 g  čerstvý špenát
  • 125 g  riccota
  • 1 PL    strúhaný parmezán
  • 1 strúčik cesnak
  • soľ
  • mleté čierne korenie
Postup nájdete tu: Taštičky plnené špenátom a ricottou 
 

Špenátové cestoviny s lososom

Suroviny:
  • 250 g  hladká múka
  • 2 ks     vajce
  • 2 PL    posekaný špenát
  • múka na posypanie
  • losos
  • 200 ml   sladká 33% smotana
  • cesnak
  • cibuľa
  • korenie 4 farieb
  • bobkový list
  • biele víno
Postup nájdete tu: Špenátové cestoviny s lososom

Hovädzí steak so špenátom

Suroviny:
  • hovädzia roštenka
  • čerstvo mleté korenie
  • soľ
  • rastlinný olej
Suroviny na špenátové mňam:
  • čerstvé alebo mrazené špenátové lístky
  • hnedé šampiňóny
  • šalotka
  • cesnak
  • čerstvý zázvor
  • olivový olej
  • maslo
  • čerstvo mleté korenie
  • soľ
  • zmes semienok a orieškov
  • smotana na varenie
Postup nájdete tu: Hovädzí steak so špenátom
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár