Téma týždňa | Energeťák Pepka Námornika

Pridal: barborka, 3.8.2014
Kategorie: Tipy a triky
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
FOTKA OD VÁS
Pridal: barborka, 3.8.2014
Kategorie: Tipy a triky
Téma týždňa | Energeťák Pepka Námornika
Prinášame vám ďalší diel témy týždňa. Tento krát sme si posvietili na zelený zázrak s názvom špenát. Odhalíme jeho pozitívne účinky a samozrejme k tomu pridáme niekoľko overených receptov s touto zelenou pochúťkou.Špenát:
Pod týmto názvom si nie každý predstaví niečo chutné, práve naopak. Špenát si mnoho z nás pamätá z detských čias, kedy sme ho ako deti zbadali v školskej jedálni a mali sme chuť okamžite ujsť. Od tej doby si ho niektorí ľudia fixujú ako ,,to čo neznášam“. Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, že to môže byť zlou prípravou? Tento listový pokrm v sebe skrýva množstvo látok prospešných pre naše telo a pokiaľ sa ho naučíte správne pripravovať, stane sa jedným z vašich obľúbených jedál.Pozitívne účinky:
Špenát obsahuje veľké množstvo antioxidantov, prospešných nie len pre vlasy a nechty. Pozitívne vplýva na kožné ochorenia ako je akné, taktiež pri liečbe bradavíc a kurích ôk. Znižuje hladinu cholesterolu. Priaznivo pôsobí pri žalúdočných problémoch ako sú vredy, pri zápaloch slizníc v hltane, ústach. Pomáha pri trávení a zabraňuje zápche. Okrem toho znižuje riziko vzniku kŕčových žíl, znižuje krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Aj z týchto dôvodov je dôležité aby sme sa naučili vnímať jedno nie len ako pôžitok chutí, ale aj ako zdravý doping pre naše telo.Recepty:
Taštičky plnené špenátom a ricottou
Suroviny:Cesto:- 40 g hladká pohánková múka
- 1 ks vajce
- 1 ks žĺtok
- 75 ml voda
- štipka soli
- 125 g čerstvý špenát
- 125 g riccota
- 1 PL strúhaný parmezán
- 1 strúčik cesnak
- soľ
- mleté čierne korenie
Špenátové cestoviny s lososom
Suroviny:- 2 ks vajce
- 2 PL posekaný špenát
- múka na posypanie
- losos
- 200 ml sladká 33% smotana
- cesnak
- cibuľa
- korenie 4 farieb
- bobkový list
- biele víno
Hovädzí steak so špenátom
Suroviny:- hovädzia roštenka
- čerstvo mleté korenie
- soľ
- rastlinný olej
- hnedé šampiňóny
- šalotka
- cesnak
- čerstvý zázvor
- olivový olej
- maslo
- čerstvo mleté korenie
- soľ
- zmes semienok a orieškov
- smotana na varenie
KOMENTÁRE K RECEPTU