NajRecept.sk Tipy a triky Téma týždňa|Kuchárka na cesty
Téma týždňa|Kuchárka na cesty
Recept Téma týždňa|Kuchárka na cesty
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
zuzana jariabekova    ·   13.7.2014

Téma týždňa|Kuchárka na cesty

Téma týždňa|Kuchárka na cesty

Prázdniny sa začali a mnohí z nás sa chystajú na dovolenku či už k moru alebo na hory. Väčšina z nás uprednostňuje dovolenku plnú leňošenia pri mori a v hoteli, kde majú zabezpečenú stravu a voľné dni si môžu užiť na pláži alebo spoznávaním nových miest.  Nájdu sa však aj takí, ktorí dajú prednosť akčnej dovolenke, s ktorou je spojený spánok v stane alebo karavane. Pri takomto type dovolenky si väčšina z nás varí sama, čo však zaberie viac času a často-krát ani poriadne nevieme čo sa chystáme navariť. Prinášame vám niekoľko receptov, ktoré sú rýchlo hotové a sú veľmi jednoduché takže nestrávite celú dovolenku iba varením :-)

Rajčinový šalát s mozzarellou

Suroviny:
  •  2 ks    rajčiny
  •  1 ks     mozzarella alebo tofu
  •               mladé šalátové listy
  • 4 - 5     bazalkových listov
  • 1 PL     balzamový ocot
  • 1/2 PL sójová omáčka
  • 3 - 4 PL olivový olej
  • vločková soľ
  • mleté čierne korenie
Postup:
  1. Keď máte všetky suroviny ide to takmer samo. Rajčiny nakrájajte na plátky, šalátové i bazalkové listy natrhajte, rovnako i mozzarellu alebo tofu.
  2. Z tekutých prísad vymiešajte zálievku a polejte ňou prísady netekuté. Zľahka premiešajte.
  3. Posypte soľou (opatrne, je tam už sójovka) a čerstvo mletým korením. Hotovo.
  4. Šalát je chuťovo výrazný, vďaka sójovej omáčke a rajčinám prevláda chuť umami, listový šalát celé jedlo odľahčuje a osviežuje. Jedávam ho bez pečiva, no je to na vás.
 

Špíz

Suroviny:
  • kuracie prsia
  • slanina
  • cibuľa
  • zemiaky
  • paprika
  • šampiňóny
  • paradajky (tvrdé)
  • olej
  • grilovacie korenie
Postup:
  1. Kuracie prsia a slaninu si nakrájame na menšie pravidelné kúsky.
  2. Tiež zemiaky, cibuľu a papriku na kolieska. Šampiňóny a paradajky prekrojíme na polovicu.
  3. Striedavo napichujeme na špíz.
  4. Posypeme grilovacím korením, pokvapkáme olejom a grilujeme cca 12 - 15 minút. (Ak ste mäso nakrájali na hrubšie kúsky alebo vaša pahreba nie je dostatočne rozpálená, grilujte špíz dlhšie.)
 

Fazuľová polievka s údeným kolenom

Suroviny:
  • strakatá fazuľa
  • údené koleno alebo šunka
  • zemiaky
  • cesnak
  • smotana na varenie
  • hladká múka
  • čerstvo mleté korenie
  • soľ
  • majorán
  • bobkový list
Postup:
  1. Večer namočíte prebratú fazuľu, na druhý deň prepláchnite a dajte variť spolu s údeným a bobkovým listom.
  2. Keď je mäso mäkké, tak ho vyberte a nakrájajte na kocky. Fazuľa chce trošku viac času, tak tú varte ďalej.
  3. Keď je hotová, pridajte k nej nakrájané zemiaky a soľ, ale s tou opatrne, údené zvykne byť slané.
  4.  Očistený cesnak nakrájajte na drobno a keď už boli zemiaky uvarené tak ho pridajte do polievky aj s majoránkou, dochuťte čerstvo mletým čiernym korením.
  5. V sladkej smotane rozhabarkujte asi dve lyžice hladkej múky a vylejte do polievky. Nechajte prevrieť a máme hotovo.
Kto chce môže si polievku dochutiť octom, alebo citrónovou šťavou. Dobrú chuť :)

Grilované plnené šampiňóny

Suroviny:
  • šampiňóny
  • stonkový zeler
  • mrkva
  • dijonská horčica - 1 KL
  • tatarská omáčka - 1 PL
  • pochúťková kyslá smotana - 1 PL
  • čerstvo mleté korenie
  • soľ
  • mozzarella
  • cherry paradajky
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
Postup:
  1. Zo šampiňónov opatrne vydlubnite stonku, naukladajte na gril, dochuťte soľou a čerstvo mletým korením a grilujte asi tak 15 až 17 minút.
  2. Pokiaľ sa hubky grilujú, pripravte si nátierku zo stonkového zeleru: nakrájanú mrkvu spolu s nakrájaným stonkovým zelerom rozmixujte a po rozmixovaní už len dochuťte čerstvo mletým korením. Soľ ani nedávajte, pretože dijonská horčica je slaná dosť.
  3. Nátierkou naplňte ugrilované šampiňóny. Nátierka: kúsok mozzarelly spolu s cherry paradajkami rozmixujte, prekvapnite dobrým olivovým olejom a potom už len vychutnať skvelé jedlo :)

Zemiaky v pahrebe

Suroviny:
  • zemiaky v šupke
  • maslo
Postup:
  1. Zemiaky v šupke poriadne umyjeme aby sme sa zbavili všetkých nečistôt na šupke.
  2. Zabalíme poriadne do alobalu a položíme do rozpálenej pahreby.
  3. Necháme ich v pahrebe pokiaľ nezmäknú.
  4. Po vybratí z pahreby rozkrojíme, potrieme maslom a môžeme konzumovať.

Kuracie stehná na grile

Suroviny:
  • kuracie stehná alebo krídla
  • chlieb
  • grilovacie korenie
  • soľ
  • červená mletá paprika
  • olej
Postup:
  1. Z oleja, červenej mletej papriky, grilovacieho korenia a soli pripravíme marinádu, do ktorej na pol dňa uložíme kuracie stehná.
  2. Keď už budú dostatočne naložené, dáme ich na gril a upečieme do chrumkava.
  3. Keď sú hotové, môžeme podávať s chlebom alebo zeleninovou prílohou.
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár