NajRecept.sk Tipy a triky Téma týždňa | Tvaroh a jeho využitie
Téma týždňa | Tvaroh a jeho využitie
Recept Téma týždňa | Tvaroh a jeho využitie
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
zuzana jariabekova    ·   20.7.2014

Téma týždňa | Tvaroh a jeho využitie

Téma týždňa | Tvaroh a jeho využitie

Je tu nedeľa a my vám prinášame novú tému týždňa, v ktorej sa budeme venovať tvarohu. Priblížime vám spôsob jeho výroby, dozvieme sa, prečo je taký zdravý a čo všetko z neho vieme pripraviť :-)

Výroba:

Tvaroh sa vyrába z tepelne ošetreného kravského mlieka. Hlavnou podstatou výroby je zrážanie mlieka kyselinou mliečnou, ktorá vzniká z laktózy pôsobením kultúr kyslomliečnych baktérií. Vznikne zrazenina, ktorá sa krájaním, prípadne dohrievaním ďalej spracováva až kým sa neoddelí srvátka. Na to, aby sa tvarohová zrazenina mohla ďalej lisovať na požadovanú sušinu, je nutné túto zrazeninu naplniť do filtračných vriec alebo vypustiť do tvarohárskych vozíkov. Keďže má tvarohovina rôzne spôsoby spracovania tak aj tvaroh má potom rôznu konzistenciu a širokospektrálne využitie v domácnosti. Obal tvarohu preto musí obsahovať informáciu o konzistencii  - či je hrudkovitý alebo roztierateľný.

Zdravie:

Tvaroh patrí medzi potraviny, ktoré podporujú rast svalovej hmoty, pretože je zdrojom bielkovín. Do jedálnička si ho preto často zaraďujú hlavne športovci. Takisto má veľkú výživovú hodnotu a nahradiť túto potravinu a jej zloženie by bolo preto náročné. Plusom je aj to, že má relatívne nízku energetickú hodnotu a uvádza sa, že približne 150 g tvarohu obsahuje iba 160 kcal. Nenájdete v ňom žiadne transmastné kyseliny a nasýtené tuky neprekračujú 1 gram. Ďalšou skvelou vecou je to, že tvaroh ako taký je ľahko stráviteľný, obsahuje málo purínov a po konzumácii tvarohu máme dlhodobý pocit nasýtenia, pretože bielkoviny sa najdlhšie trávia a tým majú vynikajúci sýtiaci účinok.

Tvaroh a príprava jedál:

Tvaroh je vhodný nielen na priamu konzumáciu, ale aj na prípravu nátierok, hlavných jedál či koláčov. Ponúkame vám niekoľko receptov, ktorými sa môžete inšpirovať :-)

Tvarohová nátierka

Suroviny: 
  • tvaroh - 100 g
  • maslo - 20 g
  • cibuľa - 20 g
  • rasca
  • soľ
  • pažítka
Postup:
  1. Pretlačený mäkký tvaroh vymiešame s maslom.
  2. Pridáme postrúhanú cibuľu, mletú rascu, soľ a nadrobno pokrájanú pažítku.
  3. Všetko dobre premiešame a môžeme podávať ;-)
 

Zapečené palacinky s tvarohom a jahodami

Suroviny:
  • mlieko
  • vajce - 1 ks
  • soľ
  • cukor - 1 PL
  • vanilkový cukor - 1 PL
  • olej - 2 PL
  • hladká múka
  • prášok do pečiva
Na náplň:
  • tvaroh
  • škorica
  • jahody
Na poliatie palaciniek:
  • biely jogurt - 150 ml
  • práškový cukor - 1 ČL
  • vajce - 1 ks
Postup nájdete tu: Zapečené palacinky s tvarohom a jahodami

Čokoládovo-tvarohové kocky

Suroviny: Piškóta:
  • vajce - 2 ks
  • kryštálový cukor - 1 pohár (250 ml)
  • olej - 1/2 pohára
  • hladká múka - 2 poháre
  • prášok do pečiva - 2 KL
  • vanilkový cukor -1 balenie
  • mlieko - 1 pohár
  • kakao - 1 a 1/2 KL
Krém:
  • mlieko - 400 ml
  • vanilkový puding - 2 ks
  • kryštálový cukor - 10 PL
  • jemný tvaroh (napr. Quark) - 500 g
  • rum, príp. rumová esencia
  • maslo - 250 g
Poleva:
  • čokoláda na varenie - 150 g
  • kyslá smotana - 2 ks (500 - 600 ml)
Postup nájdete tu: Čokoládovo-tvarohové kocky
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár