Krúpová polievka

Recept Krúpová polievka

Pridal: Daniela, 17.7.2014

Kategorie: Zeleninový vývar, Polievky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Krúpy mám stále doma, hlavne kôli tejto polievke ( v poslednom čase ich meliem aj do chleba spolu s pohankou, tak o dôvod viac nezanedbať zásoby). Doma sme ju robievali s údeným mäsom, ale mám vyskúšané, že aj bez neho je to lahôdka. Navyše, ak máte krúpy, tak na 90% máte doma aj zbytok – koreňová zelenina, soľ, čierne korenie a mletá paprika – viac netreba.

FOTKA OD VÁS

Pridal: Daniela, 17.7.2014

Kategorie: Zeleninový vývar, Polievky

SUROVINY

4 stredne veľké kusyzemiaky
1 ksmrkva
1/2 kszeler
1 kspetržlen
1 PLolej
1 KLčervená paprika
1 šálka (nemusí byť)červená šošovica
soľ
čierne korenie
vňaťpetržlen
ligurček
zeler
1 šálkajačmenné krúpy

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Maslo rozpustíme v oleji a pomaly na ňom opečieme na kocky nakrájané očistené zemiaky a zeleninu.
  2. Až sa na dne kastróla vytvorí krusta, prisypeme lyžičku červenej papriky, premiešame a rýchlo zalejeme vodou (paprika pri vysokých teplotách horkne).
  3. Osolíme, okoreníme, pridáme šošovicu a necháme chvíľu variť. Čas závisí na veľkosti kociek.
  4. Medzitým prepláchneme krúpy, zalejeme vodou, osolíme a necháme chvíľu variť. Podľa veľkosti to trvá cca 15 minút, zlejeme cez sito a prepláchneme čistou vodou.
  5. Pridáme k mäkkej zelenine, privedieme k varu a je takmer hotovo.
  6. Úplne na záver posypeme nasekanými bylinkami a môžeme jesť.

Rady na záver: - miesto obyčajnej červenej papriky dávam údenú, polievka tak dostane príjemne jemnú údenú príchuť (prípadne zaliať vývarom z údeného, pridať kocky údeného, alebo kožku zo slaniny) - olej používam olivový, jednoducho preto, že ho mám rada. - miešam ho s maslom, pretože sa maslo potom tak rýchlo nepripaľuje, ale výsledok má príjemnú maslovú arómu. Môžete samozrejme dať aj iba olej alebo iba maslo - červená šošovica v polievke byť nemusí, ale zahusťujem s ňou pomerne často. Zmäkne rýchlo a netreba ju namáčať. Ak ju ale práve nemám, nič sa nedeje a varím bez nej - krúpy sa dajú variť aj priamo v polievke, ale je potom taká „šlemovitá“, a to nemám rada. - ak budete polievku často zohrievať, krúpy nechajte osobitne a pridajte si za lyžicu priamo do taniera, Inak sa priveľmi rozvaria a ehm… ani to nemám rada. Ale kto s tým problém nemá… - čo do množstva surovím vyzerá polievka tak pre dve osoby, ale nakoniec je z toho veľký hrniec, tak pozor na pridávanie a násobenie, aby ste neskončili so zásobou na týždeň
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť