NajRecept.sk Dezerty Koláč s makom, smotanou a jahodami
Koláč s makom, smotanou a jahodami
Recept Koláč s makom, smotanou a jahodami
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Zuzka    ·   4.7.2014

Koláč s makom, smotanou a jahodami

Začínam oprašovať všetky svoje nachystané recepty s jahodami, malinami, čučoriedkami a iným sezónnym ovocím, ktoré je teraz dostať na trhu. No, čo sa trhu týka, je to super. Cez víkend som tam zavítala hneď ráno, ešte menej ľudí tam bolo, prešla som sa a nakúpila samé dobroty. Urobila som zeleninovú polievku z jarnej zeleninovej nádielky, pripravila džem z rebarbory na zimu, no a nakoniec sladká bodka na záver, voňavé červené jahody...

Suroviny
200 g
rozpustené maslo
105 g
hladká celozrnná múka
120 g
hladká pšeničná múka
1 ČL
prášok do pečiva
3 PL
mletý mak
4 ks
vajce
200 g
hnedý cukor
1 KL
vanilkový extrakt
170 g
grécky jogurt
500 g
kyslá smotana
práškový cukor
350 g
jahody
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Zmiešala som obe múky, prášok do pečiva a mak v jednej miske.
  2. Celé vajíčka s cukrom som vyšľahala mixérom do penista. Pomaly som prilievala rozpustené maslo a vanilkový extrakt. Pridala som múku a vymiešala som suroviny do kompaktného cesta.
  3. Cesto som vyliala do vymastenej tortovej formy. Pri 175 stupňoch som základ  koláča nechala piecť cca 35 minút do zlatista. Koláč som vytiahla z rúry a nechala úplne vychladnúť.
  4. Na krém som zmiešala kyslú smotanu s jogurtom a pridala som trošku práškového cukru na osladenie.
  5. Úplne vychladnutý korpus som prekrojila, skoro všetku smotanu som natrela na spodný diel korpusu, na krém som položila pokrájané jahody na plátky. Základ som prikryla druhou časťou korpusu, vrch som potrela zbytkom smotany a dala jahody, ktoré ostali.
  6. Koláč som nekrájala hneď, nechala som ho pár hodín stuhnúť v chladničke.
No a teda koláč je jedna veľká paráda! Zmizol hneď...
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár