Fotorecept | Praclíky

Pridal: Daniela, 17.7.2014
Kategorie:
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Nuž…pečiem si doma chlieb i rožky, ale od posledného víkendu sú u nás hitom praclíky. Také správne – zvonku chrumkavé, vnútri mäkučké a skrz-naskrz voňavé. V hlave mi stále bežia obrázky odlomených kúskov, naberajúcich gervais alebo cottage, ale tak ďaleko som sa ešte nedostala. Praclíky miznú len tak priam kozmickou rýchlosťou. Ešte že príprava je tak jednouchá, že ju za pomoci mechanizácie zvládne aj dieťa, a stíham ich upiecť aj s dávkou rožkov ešte pred odchodom do práce. Suroviny sú na 16 praclíkov.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Daniela, 17.7.2014
Kategorie:
SUROVINY
270 mlvlažná voda
30 g (zmäknuté)maslo
1 KLsoľ
1 PLcukor
500 gmúka polohrubá
1/2 kockydroždie
- V už spomínanej mechanizácii jednoducho postupujeme podľa návodu – u môjho robota najprv tekuté zložky, potom tuhé, v niektorých pekárňach to je inak.
- Necháme vypracovať pri pomalých otáčkach cca 10 minút.
- Pri ručnej príprave si najprv pripravíme kvások z 2 lyžíc vody, lyžice múky a droždia. Až vzíde, tak zamiesime s ostatnými surovinami a trpezlivo hnetieme. Výsledkom je tužšie nelepivé cesto.
- Preložíme ho do misy vytrenej olejom, prikryjeme a necháme vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem.
- Z každého ušúľame šnúru, pozdĺžne narežeme žiletkou (prípadne poriadne ostrým nožom), zatočíme okolo vlastnej osi a zlepíme kruh. Pokladieme ich na plech vyložený papierom, postriekame vodou.
- Vložíme celé do sáčku alebo igelitovej tašky a necháme vykysnúť.
- Medzitým si vyhrejeme rúru na 250°C.
- Po vykysnutí opäť postriekame vodou, štedro posypeme makom, sezamom, alebo aj ničím (to pre tých, čo semienka nemusia alebo nemajú radi) a dáme piecť. Samotné pečenie zavisí na tom, akú rúru vlastníme, V mojej stačí vlhkosť, ktorú rozprášim po praclíkoch a plechu. Tesní takmer dokonale, a nič z pary neunikne. Pri pečení v rúre, z ktorej para uniká, dáme pri nahrievaní plech, a pri vložení praclíkov tam chrstneme hrnček vody. Tá sa takmer okamžite odparí a výsledkom budú praclíky s chrumkavou kôrkou, ale mäkkou striedkou.
KOMENTÁRE K RECEPTU