Fotorecept | Kornspitz
ečiem síce dobrý chlieb i rožky, ale občas sa predsa len zastavím v obchode a do košíka prihodím kornspitz. Veľmi mi chutí a verím, že je to lepšia alternatíva, ako biely rožok ( aj keď ilúzie o predávanom celozrnnom pečive som už celkom stratila), preto som chvíľami prehľadávala internet, či nenarazím na návod. Nuž recept na kornspitz je zrejme viac strážený ako nahrávky telefonických hovorov vládnych činiteľov a na svetlo sveta sa ten originálny nedostal, alebo som ho jednoducho nenašla. Chuťou sa mu ale veľmi podobá tento recept na čierne rohlíky. Skombinovala som ho s receptom, ktorý som kedysi dávno dostala od Stanislavy Moravcovej z Apetitu a s výsledkom som viac ako spokojná. Nie je to teda originál, a predpokladám, že k tým pravým surovinám by som sa aj tak ťažko dostala, ale s výsledkom som spokojná. A nielen ja. Suroviny sú na 12 rožkov
SUROVINY
Kvások:
Zápara:
Cesto:
- Potom s ním hneď zamiesime cesto, alebo odložíme do chladničky, vydrží tam až 3 dni.
- Zrná na záparu hrubo pomelieme (v mlynčeku na obilie alebo v kávovom mlynčeku, v najhoršom v sekacom nástavci mixéru), pridáme vločky, zalejeme vriacou vodou, premiešame a necháme nabobtnať. Stačí tie 3 hodiny, kým budeme čakať na kvások.
- Ďalšie miesenie je jednoduchšie v robote alebo v pekárni – iba všetko zmiešame a cca 10 minút pri pomalej rýchlosti necháme hniesť. Výsledné cesto má byť tuhšie a nelepí sa, podľa potreby pridáme múku. Ručne je to podstatne namáhavejšie, radím nepridávať všetku múku a po prvom premiesení ho vyklopiť na vál a spracovávať obojruč s podsypávaním.
- Vypracované cesto vyklopíme do misy vytretej olejom a prikryjeme vekom alebo fóliou. Až zvojnásobí objem, tak ho je dobré premiesiť (môžeme zopakovať aj 2x) a nechať znova vykysnúť.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na vál, rozdelíme na 12 častí, z každého vyvaľkáme placku, zrolujeme a ešte preváľame rukami, ako keď robíme hada z plastelíny. Poukladáme na plech vyložený papierom, 2x šikmo narežeme, prikryjeme boxom alebo vložíme do igelitovej tašky či vreca, aby neoschli a necháme zdojnásobiť objem.
- Medzitým si vyhrejeme rúru na 250°C, a necháme v nej rozpáliť plech, na ktorý neskôr vylejeme trochu vody a tým priestor zaparíme.
- Vykysnuté rožky postriekame rozprašovačom vodou, posypeme semienkami alebo vločkami, vložíme do vyhriatej rúry a zaparíme. Piekla som v niekoľkých rúrach, a každá sa chová trošku inak. V tej mojej vkladám naraz obidva plechy, zaparím a prepnem zo spodného a horného ohrevu na teplovzdušný ventilátor, rožky tak viac narastú a majú krásne sfarbenú, tenkú a chrumkavú kôrku, ale vnútri sú nadýchané a mäkké. Na druhý deň už tak chrumkavé niesú, ale chutia stále výborne.