NajRecept.sk Pečivo Fotorecept | Kornspitz
Fotorecept | Kornspitz
Fotorecept | Kornspitz
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Daniela    ·   17.7.2014

Fotorecept | Kornspitz

ečiem síce dobrý chlieb i rožky, ale občas sa predsa len zastavím v obchode a do košíka prihodím kornspitz. Veľmi mi chutí a verím, že je to lepšia alternatíva, ako biely rožok ( aj keď ilúzie o predávanom celozrnnom pečive som už celkom stratila), preto som chvíľami prehľadávala internet, či nenarazím na návod. Nuž recept na kornspitz je zrejme viac strážený ako nahrávky telefonických hovorov vládnych činiteľov a na svetlo sveta sa ten originálny nedostal, alebo som ho jednoducho nenašla. Chuťou sa mu ale veľmi podobá tento recept na čierne rohlíky. Skombinovala som ho s receptom, ktorý som kedysi dávno dostala od Stanislavy Moravcovej z Apetitu a s výsledkom som viac ako spokojná. Nie je to teda originál, a predpokladám, že k tým pravým surovinám by som sa aj tak ťažko dostala, ale s výsledkom som spokojná. A nielen ja. Suroviny sú na 12 rožkov

Suroviny

Kvások:

100 ml
voda
1 PL
melasa
140 g
hladká múka
20 g
dorždie

Zápara:

30 g
pšenica
30 g
raž
30 g
ovsené vločky
130 ml
voda

Cesto:

150 ml
voda
100 g
pšeničná celozrnná múka
100 g
ražná chlebová múka
200 - 250 g
pšeničná chlebová múka
1 PL
olej
16 g
soľ
20 g
ľanové semienika
30 g
slnečnicové semienka
1 KL
drvená rasca
10 g
droždie
2 PL
ražná múka na podsypávanie
Postup receptu
Vytlačiť
V tomto prípade nepoužívam klasický prírodný chlebový kvások, ale jednoduchý drožďový.
  1. Všetky suroviny v mise vypracujeme, prikryjeme a necháme 3 hodiny v izbovej teplote.
  2. Potom s ním hneď zamiesime cesto, alebo odložíme do chladničky, vydrží tam až 3 dni.
  3. Zrná na záparu hrubo pomelieme (v mlynčeku na obilie alebo v kávovom mlynčeku, v najhoršom v sekacom nástavci mixéru), pridáme vločky, zalejeme vriacou vodou, premiešame a necháme nabobtnať. Stačí tie 3 hodiny, kým budeme čakať na kvások.
  4. Ďalšie miesenie je jednoduchšie v robote alebo v pekárni – iba všetko zmiešame a cca 10 minút pri pomalej rýchlosti necháme hniesť. Výsledné cesto má byť tuhšie a nelepí sa, podľa potreby pridáme múku. Ručne je to podstatne namáhavejšie, radím nepridávať všetku múku a po prvom premiesení ho vyklopiť na vál a spracovávať obojruč s podsypávaním.
  5. Vypracované cesto vyklopíme do misy vytretej olejom a prikryjeme vekom alebo fóliou. Až zvojnásobí objem, tak ho je dobré premiesiť (môžeme zopakovať aj 2x) a nechať znova vykysnúť.
  6. Vykysnuté cesto vyklopíme na vál, rozdelíme na 12 častí, z každého vyvaľkáme placku, zrolujeme a ešte preváľame rukami, ako keď robíme hada z plastelíny. Poukladáme na plech vyložený papierom, 2x šikmo narežeme, prikryjeme boxom alebo vložíme do igelitovej tašky či vreca, aby neoschli a necháme zdojnásobiť objem.
  7. Medzitým si vyhrejeme rúru na 250°C, a necháme v nej rozpáliť plech, na ktorý neskôr vylejeme trochu vody a tým priestor zaparíme.
  8. Vykysnuté rožky postriekame rozprašovačom vodou, posypeme semienkami alebo vločkami, vložíme do vyhriatej rúry a zaparíme. Piekla som v niekoľkých rúrach, a každá sa chová trošku inak. V tej mojej vkladám naraz obidva plechy, zaparím a prepnem zo spodného a horného ohrevu na teplovzdušný ventilátor, rožky tak viac narastú a majú krásne sfarbenú, tenkú a chrumkavú kôrku, ale vnútri sú nadýchané a mäkké. Na druhý deň už tak chrumkavé niesú, ale chutia stále výborne.
 

  Ešte zopár vysvetlení: - v oboch receptoch, z ktorých som vychádzala, sa používa i sójový granulát alebo vločky. Pokiaľ nie je sója fermentovaná, tak mi robí problémy, preto som ju vynechala. Ak vám nie, kľudne si ňou nahraďte ovsené vločky. - rovnako sa v oboch vyskytujú otruby a šrot, ten som vynechala z iného dôvodu – nemávam ich doma. - pšenicu a raž (žito) kúpite v obchodoch so zdravou výživou, ja ich objednávam z Opobchodu. O červenej pšenici som už písala, je výborná nielen chuťou, ale neje ani prešľachtená, ako dnešné bežné odrody. - nerada sypem soľou na povrchu – soli aj tak jeme dosť a navyše spôsobuje neskoršie zvlhnutie cesta a rožky sú potom chrumkavé kratší čas. Rovnako nemám rada pečenú múku na povrchu, preto aj krok s obaľovaním rožkov na záver vynechávam. - melasu kupujem v Marks and Spencer  , ale je dostať aj v zdravej výžive. Výborný je aj slad, ten je ešte dostupnejší a v rôznych variantách. A ak zoženiete sladové vločky, určite ich tam dajte tiež  

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár