NajRecept.sk Šaláty Zeleninové šaláty Šalát s vajcami
Šalát s vajcami
Recept Šalát s vajcami
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Varic Daniel    ·   6.6.2014

Šalát s vajcami

Vajcia mám naozaj rád. Mnoho, naozaj mnoho bolo a bude o tejto potravine napísané. Poznáme nespočetné množstvo rôznych úprav, varíme, smažíme, strácame, zapekáme i nakladáme. Rozlišujeme kvalitu podľa spôsobu chovu, ktorý výrazne ovplyvňuje ich cenu, vyvoláva neopodstatnenú paniku a otvára dávno zabudnuté (nie všetkými) morálne otázky týkajúce sa priemyselnej produkcie potravín. Nebudem preto nosiť drevo do informačného lesa, len námatkovo spomeniem, že i taký kulinársky a vedecký guru, akým je Harold McGee, vo svojej kuchárskej biblii venuje vajciam celú jednu kapitolu. Keďže je jar a väčšina z nás má podvedomú potrebu požuť všetko zelené, prispejem svojou troškou do mlyna a predstavujem vám vajíčkový šalát. Je pomerne ľahký, prudko variabilný a zelený. Chvalabohu, nie od vajec.

Suroviny
3 ks
vajce
2 hrste
poľníček
8 cm kus
pór
5 ks
cheery rajčiny
3 PL
biely jogurt
1 - 2 ČL
dijonská horčica
1 PL
citrónová šťava
3 - 4 ks
ančovičky
mleté čierne korenie
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Na úvod dajte variť vajcia. Zvládne to samozrejme i cvičený makak ale videl som mnoho tragických výsledkov na to, aby som sem nedal postup.
  2. Do malého kastróla, do ktorého vám pohodlne vojdú tri vajcia strednej veľkosti, napustite vodu tak, aby ich zakrývala.
  3. Vajcia vyberte a dajte kastról na sporák. Medzitým ich vložte do misky z horúcou vodou z vodovodu (minimalizujete tak riziko prasknutia).
  4. Keď voda v kastróle zovrie, preložte ich lyžicou do vriacej vody a odstopujte 9 minút. Počas varenia si nachystajte ostatné suroviny a dressing.
  5. Do misy alebo na tanier uložte poľníček, pór nakrájaný na tenké prúžky a rozpolené cherry rajčinky.
  6. Dressing vyrobíte zmiešaním jogurtu, horčice, citrónovej šťavy, nadrobno pokrájaných ančovičiek a mletého čierneho korenia.
  7. Počkajte, kým uplynie spomínaných 9 minút, odstavte plyn a vajcia okamžite preložte do studenej vody a ošúpte.
  8. Nechajte vychladnúť natoľko, aby sa s nimi dalo pohodlne manipulovať. Rozštvrťte a pridajte do šalátu.
  9. Polejte dressingom a máte hotovo. Šalát je najlepší vlažný a s pečivom táto porcia nasýti dvoch priemerných jedákov.
P.S. Ak nepapáte mäso, nahraďte ančovičky nakladanými sušenými rajčinami a namiesto cherry rajčiniek použite reďkovky. Je to rovnocenná alternatíva a kým cherry rajčinky leteli z Maroka, reďkovky kúpite na trhu od babičky z Veľkého Kýru a budete lokálni :)

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár