NajRecept.sk Zdravé recepty RAW pohánkový dip a pečená červená repa
RAW pohánkový dip a pečená červená repa
Recept RAW pohánkový dip a pečená červená repa
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
human-brute    ·   12.6.2014

RAW pohánkový dip a pečená červená repa

Pohánka: Čo ju robí takou zdravou? Obsahuje v sebe ochranné látky, najznámejšou z nich je rutín. Žiadna rastlina ho neobsahuje viac ako práve pohánka. Jej úlohou v ľudskom tele je chrániť cievny systém.Spevňuje cievy, ak sa konzumuje pravidelne. A ak sa navyše skombinuje s vitamínom C, zastavuje krvácanie pri kŕčových žilách, účinná je aj pri hemoroidoch. Rutín posilňuje tie najjemnejšie cievky.V súvislosti s pohánkou sa skloňujú aj choroby ako reuma či artritída – pohánka je na tieto ochorenia liekom, má silu posilniť aj imunitný systém či dokonca potenciu.Je vhodná aj na odkyslenie organizmu. Zaženie hlad, obsahuje tiež vitamín B, vápnik, draslík a tiež polynenasýtené kyseliny. Jednoducho poklad na tanieri ! Červená repa: Ak máte problém s lámavosťou nechtov a s nezdravým vzhľadom vlasov alebo problém s pokožkou, možno postačí pravidelná konzumácia červenej repy, ktorá má regeneračné účinky. Zaiste je to tá najlacnejšia a každému dostupná zmladzovacia kúra organizmu. Červená repa obsahuje:90 % vody, 7 % cukrov, veľa minerálnych látok ako je kremík, draslík, železo, horčík, vápnik, jód, meď, kyselinu listovú, jablčnú, vínnu, šťaveľovú a citrónovú, vitamín C, E, B1, betakarotén, typické červené zafarbenie spôsobuje betanín a samozrejme dôležitú vlákninu. dôležitú úlohu zohráva pri tvorbe a pevnosti väzivových tkanív a kostí udržanie si elasticity ciev mladý a zdravý vzhľad, pružná pokožka, pevné zdravé nechty okysličovanie buniek je výraznou stopkou starnutiu, napomáha regenerácii buniek celého organizmu - dlhovekosť stimuluje peristaltiku čriev, čistí ich od toxických usadenín a prípadnej zápchy priaznivo pôsobí pri tvorbe žalúdočných štiav činnosti žlčníka a pečene má odvodňujúce účinky na organizmus a tým podporuje čistenie tela od toxických látok priaznivo pôsobí na kardiovaskulárny a lymfatický systém, zdravé a silné srdce podporuje tvorbu krvi, vhodná pre ľudí trpiacich chudokrvnosťou prevencia a súčasť liečby rakovinného bujnenia a rekonvalescenciapo jej liečbe priaznivo pôsobí na imunitný systém podporuje vylučovanie cholesterolu, olova a rádioaktívnych látok z organizmu. má kladný vplyv na reumu je cenným pomocníkom proti mykózam má protisklerotické účinky

Suroviny

Na pohánkový dip:

1 a 1/2 šálky
naklíčená pohánka (stačí ak ju len namočíte na 12 hodín, klíčením však aktivujete enzýmy)
1/4 šálky
voda
2 PL
lahôdkové droždie
1/2 PL
sušený cesnak (alebo čerstvý)
2 PL
sójová omáčka Tamari
1/2 PL
oregano
5 cm hrubé koliesko
červená paprika
1 PL
sušená červená paprika (môže byť aj pikantná)
1 - 2 ČL
čierna himalájska soľ (môže byť aj ružová alebo morská)
1/2 ČL
čierne korenie

Na pečenú červenú repu:

10 ks
malé repové hlavičky
1 PL
olivový olej
čerstvý rozmarín
himalájska soľ (možno nahradiť morskou)
Postup receptu
Vytlačiť
Pohánkový dip: 
  1. Všetky prísady vložíme do mixéra a mixujeme až kým nieje hmota celkom hladká.
  2. Podľa chuti dochutíme.

Tip: Môžete do mixéra pridať aj sušené paradajky (vopred namočené) a bazalku. Bude to mať Taliansky nádych! :)

Pečená červená repa:
  1. Repu očistíme a nakrájame na menšie kocky.
  2. Uložíme na plech pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a pridáme vetvičky rozmarínu.
  3. Pečieme na 185°C asi 20-40 minút.
 Tip: Spolu s repou môžete piecť aj strúčiky cesnaku, kešu oriešky alebo iné orechy či semienka. Je to skvelá "zmena" :)

 

   
Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár