RAW pohánkovo-jednozrnkové krutóny a šalát z čínskej kapusty

Recept RAW pohánkovo-jednozrnkové krutóny a šalát z čínskej kapusty

Pridal: human-brute, 15.6.2014

Kategorie: Zeleninové, Zdravé recepty, Šaláty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Prečo milujeme RAW krutóny? Pretože narozdiel od tých tradičných obsahujú minimálne množstvo lepku - pre bezlepkárov nieje ani badateľná alergická reakcia - (kedže tradičné sa vyrábajú z chleba). Niesu zbytočne napíjané maslom, či olejom a opekané na panvici, vďaka šetrnému sušeniu si uchovávajú množstvo vitamínov a enzýmov. Používajú sa do šalátov, alebo ako chrumkavá príloha do polievok. Tak šup šup, už len sa pustiť do toho. Krásny deň, a ešte veľa slnečných vám prajem :)

FOTKA OD VÁS

Pridal: human-brute, 15.6.2014

Kategorie: Zeleninové, Zdravé recepty, Šaláty

SUROVINY

Na pohánkovo-jednozrnkové krutóny:

1 a 1/2 šálky (namočte cca na 12 hodín aby sa aktivovali enzýmy)naklíčená pohánka
1/4 šálkyvoda
2 PLlahôdkové droždie
2 PL (alebo čerstvý)sušený cesnak
2 PL (možno vynechať)sójová omáčka Tamari
1 PLoregano
5 cm hrubé (možno vynechať)koliesko červenej papriky
1/2 ČLpikantná sušená červená paprika
2 ČL (môže byť aj ružová alebo morská)čierna himalájska soľ
1/4 ČLčierne korenie
3 - 4 vetvičkyčerstvý rozmarín
1 šálku ľanového semienka prelejeme asi 1 a 1/2 až 2 šálkami vody-po dobu 12 hodín necháme odstáťnamočené ľanové semienko
1/2 až 1 šálka (bez namáčania - melieme na múku)jednozrnka

Na šalát z čínskej kapusty:

(nakrájaná) 1/5 šálky (asi 25 g)červená cibuľa
(nakrájaná) 3 šálky (asi 130 g)čínska kapusta
nakrájaná na plátky 5 cm hrubé koliesko (asi 10 - 15 g)červená paprika
1/2 šálky (asi 80 - 85 g)nakrájaná uhorka
(ružové hlavičky) 2 - 3 ksreďkovka
(pokrájaná na kúsky) 1/4 šálky (asi 42 g)biela reďkovka
6 kscherry paradajky
z 1/2 citrónacitrónová šťava
1 - 2 ČLolivový olej
soľ
korenie

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
Pohánkovo - jednozrnkové krutóny
  1. Všetky ingrediencie z prvého odstavca ( čiže od pohánky až po čierne korenie) zmixujeme na hladkú zmes v mixéri. Necháme odstáť asi 10 minút, aby sa chute prepojili.
  2. Do takto pripravenej zmesi pridáme ľanové semienka a poriadne premiešame.
  3. Primiešame kúsky čerstvého rozmarínu.
  4. Jednozrnku pomelieme na múku ( môžu zostať aj väčšie kúsky zrna, ja mám však rada ak je múka "hladká")
  5. Primiešame jednozrnku k zmesi- poriadne miešame. Vznikne nám hustejšia cestová konzistencia. Necháme ju asi 10 minút odstáť.
  6. Zmes rozotrieme na papier na pečenie alebo na fóliu a sušíme na 40-42°C po dobu 7-11 hodín.
  7. Nožnom na pizzu nakrájame na 1 cm kocky. Uchovávame v uzavretej nádobe.
Šalát z čínskej kapusty
  1. Všetky ingrediencie zmiešame vo veľkej miske, osolíme, okoreníme, pridáme citrónovú šťavu a olivový olej, a ešte raz riadne premiešame. Necháme odstáť v chladničke asi 10 minút.

Podávame :)

 
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť