Penová jahodová torta
Tak a je to tu. Jahody v mojej kuchyni končia. Okrem pár receptov, ktoré ste tu už mohli vidieť, sme si robili smotanové pamlsky s piškótami. A robila som aj džem. Ostal Neostal mi ani jeden pohár, z neznámych príčin celý splesnivel. Spolieham sa ešte na marhule, urobím si zásoby aspoň z nich. Na budúci týždeň máme cestovateľský víkend, ale potom sa chystám na malinovú a čerešňovú sezónu...
FOTKA OD VÁS
SUROVINY
Čo treba na korpus:
175 gmaslo
100 ghladká pšeničná múka
100 ghladká celozrnná múka
60 ghnedý cukor
Čo treba na krém:
500 gjahody
7 ksplátková želatína
250 gricotta alebo tvaroh
120 ghnedý cukor
250 mlsladká smotana
jahody a mäta na ozdobu
- Studené maslo pokrájané na kúsky som zmiešala s múkami a cukrom a vypracovala hladké cesto.
- Vystlala som ním tortovú formu.
- Popichala som vidličkou a pri 160 stupňoch som ho nechala piecť 25 minút do zlatohneda.
- Korpus som nechala úplne vychladnúť.
- 500g jahôd som rozmixovala na pyré a prepasírovala cez sitko.
- Pyré som zmiešala s tvarohom.
- Sladkú smotanu som vyšľahala ručným mixérom na šľahačku.
- Želatínu som na 10 minút namočila do studenej vody.
- Po 10 minútach som ju vyžmýchala a vo vodnom kúpeli nechala rozpustiť.
- Do rozpustenej želatíny som pridala po lyžiciach základný krém.
- Keď som základ krému riadne vymiešala so želatínou, pridala som tam nakoniec šľahačku a všetko som vymiešala do krásneho ružového krému.
- Krém som vyliala na upečené a vychladnuté cesto a nechala ho v chladničke cez noc stuhnúť.
- Po oddýchnutí v chladničke cez noc krém stuhol.
- Tortu som pred podávaním ozdobila jahodami a mätou.
KOMENTÁRE K RECEPTU