Kakaovo-rumové guľky

Recept Kakaovo-rumové guľky

Pridal: adkas-tastyfood, 13.6.2014

Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Vianoce

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tieto guľky asi mnohí poznáte. U nás sú tradičným ukončením veľkého pečenia. Možno vás prekvapí názov šmecové guľky. Moja sestra ich tak pomenovala, keďže sa väčšinou robia zo zbytkov (z odrezkov okrajov) "zo smetí" (smeti = šmece po východniarsky), takže v našej rodine im už prischol tento názov. Možno názov nie práve ušiam najlahodnejší, ale zato guľky, tak tie sú rozhodne lahodné. Dokonca pre moju dcéru boli tohto roku tie najlepšie z celého tohtoročného Vianočného pečenia . No keďže som piekla viac - menej kusové a suché Vianočné cukrovinky, až tak veľa odrezkov som nemala, preto som si upiekla piškótu zvlášť na tieto guľky. Naozaj k tomu veľa netreba a guľky sú vhodné aj pre mladé začínajúce gazdinky. Obalovať sa môžu v mletých orechoch, v strúhanom kokose, čokohoblinách. Komu čo vyhovuje. Zdobíme farebnými lentilkami, kúskami orechu resp. gumenými cukríkmi, či kandizovaným ovocím. Ak guľky konzumujú iba dospelí, pridaním kvapky rumu jednoznačne zvýšite level ich chuti. Ja som tentokrát miesto rumu pridala trochu amaretta. Slovom jednoduché a výborné.

FOTKA OD VÁS

Pridal: adkas-tastyfood, 13.6.2014

Kategorie: Sviatočné pečenie, Dezerty, Vianoce

SUROVINY

piškóta
4 ksvajce
4 PLkryštálový cukor
4 PLpolohrubá múka
štipkasoľ
1 PLkakao
80 - 100 g maslo
2 PLkakao
2 PLdžem
100 g (mleté)orechy
2 - 3 PLrum

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Piškótu upečieme klasickým spôsobom.
  2. Bielka našľaháme so štipkou soli, keď sú pekne biele, pridáme cukor a našľaháme do tuhej peny.
  3. Pridáme žĺtka a jemne prešľaháme.
  4. Vmiešame múku zmiešanú s kakaom a upečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 15 minút.
  5. Necháme vychladnúť. Odstránime papier a piškótu nalámeme na menšie kúsky do misky , kde postupne pridávame ostatné suroviny.
  6. Zmiešame, vypracujeme cesto ( môžeme dať zachladiť do chladničky, lepšie sa formujú guľky) a formujeme guľky vo veľkosti vlašského orecha.
  7. Obalíme v kokose a ozdobíme lentilkou.

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť