NajRecept.sk Sviatočné pečenie Vianoce Kakaovo-rumové guľky
Kakaovo-rumové guľky
Recept Kakaovo-rumové guľky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
adkas-tastyfood    ·   13.6.2014

Kakaovo-rumové guľky

Tieto guľky asi mnohí poznáte. U nás sú tradičným ukončením veľkého pečenia. Možno vás prekvapí názov šmecové guľky. Moja sestra ich tak pomenovala, keďže sa väčšinou robia zo zbytkov (z odrezkov okrajov) "zo smetí" (smeti = šmece po východniarsky), takže v našej rodine im už prischol tento názov. Možno názov nie práve ušiam najlahodnejší, ale zato guľky, tak tie sú rozhodne lahodné. Dokonca pre moju dcéru boli tohto roku tie najlepšie z celého tohtoročného Vianočného pečenia . No keďže som piekla viac - menej kusové a suché Vianočné cukrovinky, až tak veľa odrezkov som nemala, preto som si upiekla piškótu zvlášť na tieto guľky. Naozaj k tomu veľa netreba a guľky sú vhodné aj pre mladé začínajúce gazdinky. Obalovať sa môžu v mletých orechoch, v strúhanom kokose, čokohoblinách. Komu čo vyhovuje. Zdobíme farebnými lentilkami, kúskami orechu resp. gumenými cukríkmi, či kandizovaným ovocím. Ak guľky konzumujú iba dospelí, pridaním kvapky rumu jednoznačne zvýšite level ich chuti. Ja som tentokrát miesto rumu pridala trochu amaretta. Slovom jednoduché a výborné.

Suroviny
piškóta
4 ks
vajce
4 PL
kryštálový cukor
4 PL
polohrubá múka
štipka
soľ
1 PL
kakao
80 - 100 g
maslo
2 PL
kakao
2 PL
džem
100 g (mleté)
orechy
2 - 3 PL
rum
Postup receptu
Vytlačiť
  1. Piškótu upečieme klasickým spôsobom.
  2. Bielka našľaháme so štipkou soli, keď sú pekne biele, pridáme cukor a našľaháme do tuhej peny.
  3. Pridáme žĺtka a jemne prešľaháme.
  4. Vmiešame múku zmiešanú s kakaom a upečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 15 minút.
  5. Necháme vychladnúť. Odstránime papier a piškótu nalámeme na menšie kúsky do misky , kde postupne pridávame ostatné suroviny.
  6. Zmiešame, vypracujeme cesto ( môžeme dať zachladiť do chladničky, lepšie sa formujú guľky) a formujeme guľky vo veľkosti vlašského orecha.
  7. Obalíme v kokose a ozdobíme lentilkou.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár