Fotorecpet: Domáce Dulce de Leche

Recept Fotorecpet: Domáce Dulce de Leche

Pridal: MadeWithLove, 6.6.2014

Kategorie: Dezerty, Chuťovky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Dnes vám prinášam recept na domáce Dulce de leche.Ak ste ešte nikdy v živote neskúsili túto dobrotu a nechápavo sa pýtate čo to je, tak mi dovoľte zopakovať čo mi google a wikipedia povedali: Je to tradičná latinskoamerická karamelová sladkosť či mliečna sladkosť.Je to tak neuveriteľne dobré až mi na to slova nestačia.Vždy som v supermarkete zasnene obdivovala poháre s touto dobrotou a predstavovala si ako sa jedného dňa pustím do jeho prípravy.A tak dnes deň, ktorý nebol ničím výnimočným nadišiel jeho čas.Zo začiatku som mala obavy.Treba si dávať poriadny bacha na to aby nám mlieko nevykypelo čiže je dôležité aby ste to stále sledovali a po pridaní sódy bikarbóny vám odporúčam urobiť tento krok nad umývadlom nakoľko vám vznikne obrovská pena (ktorú musíte rýchlo miešať,a hlavne tam tu sódu pridávajte pomaly -väčšia šanca, že vám to nepretečie ).Takisto použite väčší hrniec.Pre istotu :) A pomaly to nechajte bublať na najnižšom ohni .A pomaličky si oheň pridávajte (postupom času ) tak pokiaľ to bude bezpečné (aby to nezačalo pretekať ).Ja som to celú dobu mala na nízkom ohni čiže mi to aj trvalo dlhšie (cca 80 min ).Ale stálo to za to.Skladujem v chladničke maximálne 1 mesiac .

FOTKA OD VÁS

Pridal: MadeWithLove, 6.6.2014

Kategorie: Dezerty, Chuťovky

SUROVINY

5 cmvanilkový lusk
1100 mlmlieko
1 pohárkryštálový cukor
5 cmcelá škorica
1/4 ČLmorská soľ
1/4 ČL rozpustená v 2 ČL vodysóda bikarbóna

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Vanilkový lusk si rozkrojíme a špičkou nožíka si vyškrabeme zrnká.Pridáme do mlieka v hrnci spolu s cukrom,celou škoricou a soľou.
  2. Zohrejeme tak aby nám to pomaličky začalo bublať (bacha aby nám nevykypelo! ).Znížime oheň.Hrniec aj s mliekom atď.si dáme nad umývadlo a pomaličky za neustáleho miešania pridáme sódu bikarbónu.
  3. A potom to opäť vrátime na oheň ale na čo najnižší a necháme pomaličky bublať.Bude to trvať strašne dlho kým spozorujete nejaké zmeny.(Celková príprava trvá viac než 70 min ).
  4. Nezabúdajte to premiešavať každých 5-10 min a keď mlieko zmení farbu na slabunko hnedú premiešavajte to každých 5 min.Keď to trošilinku stmavne neustále to premiešavajte tak aby sa vám to nepripálilo.
  5. Napokon prelejeme do pohára.Môžte to tam pretlačiť cez sitko (aby ste sa zbavili vanilky a škorice ) alebo ich proste vylovte pomocou vidličky (Denisa style :) )
  6. Dulce de leche môžte jesť len tak :) či so zmrzlinou,v koláčoch,či v palacinkách, lievancoch ..Možností je veľmi veľa :)
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť