Fotorecept: Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou

Fotorecept: Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou

Pridal: adkas-tastyfood, 1.6.2014

Kategorie: Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Milí priatelia, tak toto je najlepší kysnutý koláč na plechu aký som kedy jedla a piekla. Tento recept som pred časom objavila na MMB u u Aďky. Z kysnutého cesta je toto pre mňa jeden z top koláčov. K najlepším kysnutým cestám jednoznačne patria aj Klausove rožky a Kapustové pagáčiky - absolútne fantastické ***. Koláčik si môžete upiecť s akýmkoľvek ovocím. Ovocie môže byť čerstvé, kompótované, mrazené. Mne najviac chutí kombinácia marhúľ s čiernymi ríbezľami. Jednoducho sa mi žiada k sladkým marhuliam niečo kyselkavejšej chuti. Cesto je krásne nadýchané a mäkké aj na druhý deň. Prípravu tohoto koláča zvládnu aj začínajúce gazdinky. Doporučujem vyskúšať.

FOTKA OD VÁS

Pridal: adkas-tastyfood, 1.6.2014

Kategorie: Dezerty

SUROVINY

Na plech 30 x 40 cm

500 gpolohrubá múka
350 mlmlieko
2 PLkryštálový cukor
50 mlolej
1/2 ČLsoľ

Kvások:

1/2 kockydroždie
1 ČLkryštálový cukor
150 mlmlieko
1 ČLpolohrubá múka
ovocie (ľubovoľné)

Posýpka:

120 gpolohrubá múka
60 gkryštálový cukor
60 gmaslo
1 balenieškoricový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Najprv si urobíme kvások. Do 150 ml mlieka pridáme 1 ČL cukru.
  2. Zohrejeme (nesmie byť horúce) a pomrvíme doň droždie. Zamiešame, jemne poprášime múkou a prikryjeme pokrievkou ( malým tanierikom) a na teplom mieste necháme nakysnúť.
  3. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ. nakysnuté droždie a zvyšné mlieko. Krátko prešľaháme mixérom. Nešľaháme dlho, len kým sa všetky suroviny spoja.
  4. Cesto je veľmi riedke. Vylejeme ho na maslom vymazaný plech. Rozotrieme ho po celom plechu a urovnáme.
  5. Na cesto uložíme dobre odkvapkané ovocie. Posýpka:
  6. Múku zmiešame s kryštálovým cukrom. Pridáme na plátky  narezané maslo.
  7. Prstami spracúvame suroviny, kým sa nespoja a dostaneme zmes s hrubšou hrčkavou štruktúrou.
  8. Cesto posypeme posýpkou a necháme kysnúť 1 hodinu.
  9. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov C asi 20 -25 minút. Ihneď po vybratí z rúry posypeme škoricovým cukrom.

 
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť