NajRecept.sk Šaláty Zeleninové šaláty Rajčinový šalát s mozzarellou
Rajčinový šalát s mozzarellou
Recept Rajčinový šalát s mozzarellou
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
Varic Daniel    ·   10.5.2014

Rajčinový šalát s mozzarellou

V prípade tohto šalátu nie je príliš o čom filozofovať. Jednoduché jedlo, ktoré skvele poslúži ako ľahký obed či večera. Keďže komponentov na jeho výrobu je skutočne iba pár, čím budú kvalitnejšie, tým lepší bude výsledok. Nebudem tu ale, milé deti, mlátiť prázdnu slamu, takéto múdrosti dnes rozdáva každý, kto vie gúgliť a videl tri diely Kluků v akci.

Suroviny
2 ks
rajčiny
1 ks (alebo tofu)
mozzarella
mladé šalátové listy
4 - 5 listov
bazalka
1 PL
balzamový ocot
1/2 PL
sójová omáčka
3 - 4 PL
olivový olej
vločková soľ
mleté čierne korenie
Postup receptu
Vytlačiť
Keď máte všetky suroviny ide to takmer samo.
  1. Rajčiny nakrájajte na plátky, šalátové i bazalkové listy natrhajte, rovnako i mozzarellu alebo tofu.
  2. Z tekutých prísad vymiešajte zálievku a polejte ňou prísady netekuté. Zľahka premiešajte.
  3. Posypte soľou (opatrne, je tam už sójovka) a čerstvo mletým korením. Hotovo.
  4. Šalát je chuťovo výrazný, vďaka sójovej omáčke a rajčinám prevláda chuť umami, listový šalát celé jedlo odľahčuje a osviežuje. Jedávam ho bez pečiva, no je to na vás.
Ad: Rajčiny spolu s papričkami jalapeño patria k mojim najobľúbenejším surovinám v kuchyni. Táto plodina (z botanického hľadiska ovocie, z kulinárskeho zelenina) sa ku nám dostala s najväčšou pravdepodobnosťou vďaka conquistadorovi Hernánovi Cortésovi. Ten nelenil, a po tom, čo hrdinsky povraždil polonahých Aztékov, dopravil na starý kontinent všetko, čo sa mu v Tenochtítlane podarilo ukoristiť. Po rokoch a storočiach kultivácie a kríženia sa dnes môžeme tešiť (Aztékovia už pomenej) z pestrej palety odrôd a robiť si výborné šaláty :D P.S. Okrem kulinárskeho potešenia sú rajčiny (paradoxne, tepelne upravené ešte viac) bohatým zdrojom lykopénu, ktorý je významným činiteľom v prevencii nádorových ochorení.

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár