Hubové risotto s grilovanou hlivou a polníčkom

Recept Hubové risotto s grilovanou hlivou a polníčkom

Pridal: Varic Daniel, 30.5.2014

Kategorie:

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Priznám sa, risotto som robil prvýkrát v živote, čo bolo spôsobené tým, že ma toto jedlo nikdy príliš nelákalo. Zdalo sa mi fádne a nevýrazné (nijaké flákoty mäsa, zeleniny tiež pomenej). Odhodlal som sa až po vzhliadnutí Jamieho 30 minútovej verzie hubového risotta. Veľmi orientačne mi ako východisko poslúžil jeho recept, ktorý som prerobil na svoj obraz a nasypal do neho toľko zeleného materiálu (polníček, nie cannabis indica), koľko sa len dalo. Musím podotknúť, že mi aj napriek mojej neohrabanosti veľmi chutilo, čo považujem za jasný úspech (čo by som sa nepochválil :)

FOTKA OD VÁS

Pridal: Varic Daniel, 30.5.2014

Kategorie:

SUROVINY

170 gryža arborio
500 mlkurací vývar
1 ksnadrobno nasekaná cibuľa
2 ČLnajemno nastrúhaný zeler
50 mlbiele víno
hrsťsušené kozáky
40 gmaslo
50 gnastrúhaný parmezán
150 ghliva ustricová
2 hrstepolníček
pár lístkovbazalka
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
1/2 citrónašťava z citróna

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Najprv sušené huby zalejte troškou vriacej vody a nechajte stáť bokom.
  2. Vývar v kastróle postavte na malý plameň a priveďte k bodu varu.
  3. Zapnite gril v sporáku, bude sa pod ním grilovať hliva. Na panvici zohrejte olivový olej, osmažte na ňom cibuľu, zeler a po chvíli aj ryžu.
  4. Miešajte cca 1 minútu a prilejte víno. Kým sa víno vyvarí (je to chvíľka), opatrne vyberte namočené huby a nakrájajte ich nadrobno a pridajte ich spolu s vodou, v ktorej boli namočené, do panvice.
  5. Premiešajte a pridajte 2-3 naberačky vývaru tak, aby bola zmes tekutá.
  6. Hlivu nakrájajte na väčšie kúsky, rozložte ju na plech vystlaný papierom na pečenie, vsuňte do sporáka pod gril a vráťte sa k risottu.
  7. Priebežne ho miešajte, aby sa z ryže uvoľnil škrob a prispel k vytvoreniu krémovej konzistencie jedla. Vždy, keď ryža vsiakne tekutinu, pridajte naberačku horúceho vývaru.
  8. Po cca 25 minútach by mala byť ryža dostatočne mäkká no nie rozvarená a zároveň by pokrm mal mať polotekutú konzistenciu (inak to nie je ono).
  9. V tomto bode doň mocne vmiešajte maslo a parmezán, prikryte a nechajte dôjsť pod pokrievkou cca 1 minútu. Kým dochádza, vyberte hlivu z pod grilu, osoľte ju, okoreňte a pokvapkajte citrónovou šťavou.
  10. Hlivu, polníček a natrhané lístky bazalky vmiešajte do risotta a ihneď podávajte ozdobené hoblinami parmezánu.

Na záver ešte jedno priznanie. Ja som ho dôjsť pod pokrievkou nenechal, takže ryža bola al dente, pre moju priateľku až moc. Mne to naopak vyhovovalo (to nie je výhovorka aj cestoviny mám radšej o máličko tvrdšie) a páčilo sa mi, že jasne rozoznávam jednotlivé zrnká ryže. Grilovaná hliva ochutená citrónom dotvorila textúru jedla a polníček ho odľahčil a osviežil (opticky i chuťovo). Celkový výsledok ma milo prekvapil a risotto sa bude konať častejšie.

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť