Fotorecept: Jahodovo-šľahačkový zákusok

Fotorecept: Jahodovo-šľahačkový zákusok

Pridal: adkas-tastyfood, 6.5.2014

Kategorie: Dezerty

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Jednoducho povedané výborný zákusok. Jednoduchý na prípravu a chuťovo výborný. Jemnú piškótu pokrýva jahodová plnka, ktorá je veľmi osviežujúca. Všetko schované pod bielou prikrývkou zo šľahačky. Šľahačkovú smotanu som použila čerstvú, ale môžete použiť aj práškovú šľahačku. K jahodovému kompótu, z ktorého sa robí prostredná, červená plnka, som pridala aj trochu jahodového sirupu. Okrem ochutenia šťavy, sirup splnil aj ďalšiu úlohu - zabezpečil pekné zafarbenie jahodovej plnky. Zákusok skvele vyzerá a rovnako skvele chutí. Najlepšie dobre schladený z chladničky. Recept mám od kolegyne a ona od.... atď...atď...... :) Vrele doporučujem vyskúšať.

FOTKA OD VÁS

Pridal: adkas-tastyfood, 6.5.2014

Kategorie: Dezerty

SUROVINY

4 ksvajce
200 gcukor kryštálový
100 mlolej
100 mlvoda
200 gpolohrubá múka
1 balenieprášok do pečiva
štipkasoľ

Jahodová masa:

2 plechovky (400 ml)jahodový kompót
3 baleniazlatý klas
3 PL (podľa vašej chuti)kryštálový cukor
100 ml (v prípade potreby)jahodový sirup alebo voda
2 baleniavanilkový cukor

Na ozdobu:

500 ml šľahačková smotana
1 PL (môžeme vynechať)práškový cukor

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Žĺtky vyšľaháme do penista s kryštálovým cukrom.
  2. Pridáme olej, prešľaháme, pridáme vodu, prešľaháme.
  3. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  4. Bielka vyšľaháme so štipkou soli a vmiešame do žĺtkov.
  5. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C cca 20 minút.
  7. Cesto necháme vychladnúť.
  8. Jahody vylejeme z plechovky a popučíme ich.
  9. Nemixujeme, mali by ostať aj kúsky.
  10. Odmeriame si 2 jahodové kompóty a doplníme sirupom alebo vodou na celkové množstvo 850 ml.
  11. Pridáme zlaté klasy, vanilkový cukor, rozmiešame a uvaríme hustú kašu.
  12. Za občasného premiešania necháme vychladnúť.
  13. Vychladnutú kašu natrieme na piškótu a dáme schladiť.
  14. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme a natrieme na zákusok.
  15. Pokrájame na rezy ( kocky) a príp. môžeme ozdobiť čerstvými jahodami.
Poznámka: Nedávno som čítala,  že šľahačkovú smotanu je dobre na 10 minút pred šľahaním vložiť do mrazničky, aby sa dobre vyšľahala a dobre držala tvar. V UK je šľahačková smotana taká hustá, že nie je potrebné pridávať ani smetafix , takže neviem posúdiť túto radu. Ešte som nikdy nemala problém, aby som šľahačkovú smotanu nevyšľahala.

PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť