NajRecept.sk Fotorecept| Domáce praclíky
Fotorecept| Domáce praclíky
Fotorecept| Domáce praclíky
Vyskúšali ste recept?
Pridajte svoju fotku a pochválte sa
MadeWithLove    ·   18.5.2014

Fotorecept| Domáce praclíky

Najlepšie a najjednoduchšie praclíky na svete. Zvládne ich naozaj každý a ako bonus je to veľká dobrota. Sú nádherne nadýchané a mäkkučké.

Suroviny
1 1/2 pohára;
teplá voda
1 PL
cukor
2 ČL
soľ
1 bal. (7 g)
sušené droždie
4 1/2 pohára
hladká múka
2 PL (rozpustené)
maslo
rastlinný olej na misku
10 pohárov
voda
2/3 pohára
sóda bikarbóna
zmiešaný s 1 PL vody
žĺtok
Postup receptu
Vytlačiť

    1. Do misky si pridame 1 1/2 pohára teplej vody, cukor a soľ. Zamiešame a na vrch nasypeme sušené droždie.
    2. Necháme stáť pokiaľ sa nám vytvorí pena.
    3. Do misky si nasypeme múku a nalejeme roztopené maslo.
    4. K tomu pridáme spenené droždie.
    5. Pomocou špeciálneho nadstavca na mixér si cesto vymiesim do hladka - trvá to približne 5 minút (ak nemáte mixér s týmto nadstavcom, cesto môžete vymiesiť i ručne. Avšak bude vám to trvať dlhšie)
    6. Misku vymastime olejom a vložíme do nej cesto.
    7. Prikryjeme a uložíme na teplé miesto na 55 minút, až kým nám cesto dvojnásobne narastie.
    8. V hrnci si zohrejeme 10 pohárov vody s 2/3 pohármi sódy bikarbóny až do bodu varu.
    9. Rúru si predhrejeme na 230 °C.
    10. Cesto vyklopíme na povrch natretý olejom.
    11. Rozkrojíme ho na 8 častí.
    12. Každú jednu časť vyšúľame na tenké pásiky a vytvoríme praclíky (pozri fotky).
    13. Každý praclík po jednom vložíme do vriacej vody na 30 sekúnd.
    14. Nakoniec ich uložíme na (2) plechy vyložené papierom na pečenie.
    15. Povrch natrieme vajíčkom a môžeme posypať škoricovým cukrom alebo iba soľou. Použiť môžete tiež nastrúhaný syr.
    16. Po vytiahnutí z rúry necháme vychladnúť na 5 minút.

   

Komentáre k receptu
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť
Přidať komentár