Domáci chlieb

Pridal: Varic Daniel, 13.5.2014
Kategorie: Pečivo
FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKUNahraj fotku a pochváľ sa
Receptov na chlieb nájdete neúrekom. Niekoľko som ich preštudoval a najviac sa mi pozdával tento. Je dokonca bez miesenia. To je v ňom nahradené časom a pomalou fermentáciou cesta. Ja som upiekol malú testovaciu verziu.
FOTKA OD VÁS
Pridal: Varic Daniel, 13.5.2014
Kategorie: Pečivo
SUROVINY
300 ghladká múka
3/4 ČLsoľ
1/2 ČLinstantné droždie
210 g voda
- Uvedené suroviny zmiešajte vo väčšej mise, tak aby vám neostala nijaká suchá múka, prikryte fóliou a nechajte 12-24 hodín kysnúť pri izbovej teplote.
- Preložte do chladničky na minimálne tri a maximálne päť dní. Keď ste to vydržali, cesto vyberte na výdatne pomúčenú pracovnú dosku. Vytvarujte bochník, prikryte utierkou a nechajte odstáť 2-4 hodiny.
- Medzitým rozohrejte sporák na cca 230 stupňov. Do sporáka vložte liatinový hrniec alebo inú nádobu z hrubého materiálu, ktorý má veľkú tepelnú kapacitu.
- Cesto medzičasom zväčšilo svoj objem. Urobte na ňom pár plytkých zárezov a vložte ho do horúcej nádoby.
- Prikryte a pečte pätnásť minút. Odkryté dopekajte tridsať až štyridsaťpäť minút. Teplota chleba v strede by mala dosiahnuť cca 99 stupňov, ihlový teplomer je skvelá pomôcka.
- Po upečení chlieb ihneď vyberte za pomoci nejakého náradia, napríklad varešiek aby ste sa vyhli návšteve oddelenia popálenín.Nechajte ho na mriežke minimálne 15 minút chladnúť, kôrka bude potichúčky praskať a chlebík voňať.
- Nakrájajte. Za recept opäť raz ďakujem neúnavnému Kenjimu zo Serious Eats. Vyskúšajte, nič na tom nie je, všetku prácu za vás urobia kvasinky a enzýmy.
P.S. Nádherne vonia a chutí. Nie je to každodenná záležitosť no o to viac poteší.
KOMENTÁRE K RECEPTU