Zelerová polievka

Recept Zelerová polievka

Pridal: Varic Daniel, 14.4.2014

Kategorie: Zeleninový vývar, Polievky

FOTKA OD VÁS
Vyskúšal/a si recept?
Nahraj fotku a pochváľ sa
PRIDAŤ FOTKU

Tým, ktorí v panike neutiekli vypláchnuť si ústa pri predstave zelerovej polievky kalvadosom, prezradím fajnový recepis na pokrm, ktorý prekonal moje najdivokejšie predstavy a chutil skvele. Chutil dokonca i mojej polovičke a tá pri slove zeler prská ako kocúr pred psím útulkom. Priznám sa, samého by ma zrejme idea zelerovej polievky nenapadla, no nedávno som zahliadol v telescreene akéhosi šuhaja pripravovať ju v relácii, kde nepoužívajú servítky. Ďakujem za inšpiráciu, ostatná tvorba prebehla akosi spontánne a na realizáciu budete potrebovať tieto suroviny:

FOTKA OD VÁS

Pridal: Varic Daniel, 14.4.2014

Kategorie: Zeleninový vývar, Polievky

SUROVINY

500 g (veľký)zeler
1 ksjablko
3 kszemiaky
1 ksmrkva
1/2 citróna citrónová šťava
50 gmaslo
1/2 ČLkurkuma
1/2 ČLčervená paprika
1 ČLwolchestrová omáčka
1 kszeleninový bujón
1 dclšľahačková smotana
1 ČLkukuričný škrob
soľ
mleté čierne korenie
1 ksčervená cibuľa
1/2 PLbalzamový ocot

POSTUP PRÍPRAVY

TLAČULOŽIŤ
  1. Ako prvé si dajte variť liter vody s nadrobno nakrájanou mrkvou, zemiakmi a bujónom.
  2. Kým sa varia, nastrúhajte si zeler a jablko.
  3. Jablko výdatne pokvapkajte šťavou z citróna a premiešajte, aby nezhnedlo.
  4. Cibuľu nakrájajte nadrobno, pokvapkajte balzamovým octom a odložte bokom.
  5. Na veľkej panvici speňte maslo a osmažte na ňom zeler s jablkom po dobu 5 až 10 minút.
  6. Ak sú zemiaky s mrkvou uvarené, polovicu z nich odoberte dierovanou naberačkou a odložte k cibuli.
  7. Zvyšok zemiakov, mrkvy a bujón vlejte na panvicu k zeleru.
  8. Prikryte a poduste 10 minút, potom obsah panvice prelejte do vyššej nádoby, pridajte koreniny a rozmixujte dohladka tyčovým mixérom.
  9. Preložte do hrnca, prilejte smotanu s rozmiešaným škrobom a priveďte nakrátko k varu.
  10. Odstavte polievku zo sporáka a vmiešajte do nej zemiaky, mrkvu a naloženú cibuľu.
  11. Takto pripravené afrodiziakum podávajte posypané vyzretým čedarom a užívajte podľa chuti.
  12. Mne už len ostáva poďakovať Basquiatovi za príjemnú spoločnosť počas sobotného doobedia.
P.S. Ak ste odporcami bujónov (aj tých kvalitných), myslím, že to pôjde i bez neho, snáď iba pridajte 100g zeleru. A možno by to išlo i bez smotany ale s niektorými silami si neradno zahrávať :) P.P.S. V bezmäsitom menu budem pokračovať karfiolovými plackami, takže sa zarytým mäsožravcom ospravedlňujem za zníženú kvalitu príspevkov, závada nie je vo vašom prijímači.

 
PODEĽTE SA O RECEPT S OSTATNÝMI
INŠPIRÁCIA NA KAŽDÝ DEŇ
KOMENTÁRE K RECEPTU
Odpovedáte na komentár uživateľa zrušiť